Venemaa poodides on sõja tõttu tarbimine vähenenud, kuid kaubavalik püsib samana

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Toidupood välisriigis. Pilt on illustratiivne.
Toidupood välisriigis. Pilt on illustratiivne. Foto: Wei Xuechao / Xinhua / Scanpix

Soome keskpanga hinnangul pole lääneriikide sanktsioonid oluliselt vähendanud Venemaa tarbijate kaubavalikut. Erandiks on siiski luksuskaubad, kirjutab Soome uudisteportaal Yle.

Venemaal vähenes eratarbimine eelmisel aastal viis protsenti, jaekaubandus aga 10 protsenti.

Soome Panga esindaja sõnul pole aeglustumine olnud dramaatiline ja tarbekaupade puhul pole märkmisväärselt muutust toimunud.

«Vene majapidamised saavad osta peaaegu sama palju kui enne Ukraina sissetungi,» ütles Soome Panga vanemökonomist Vesa Korhonen.

Lääneriikidest imporditud toodete hinnad on aga kahekordistunud, mistõttu ostavad Venemaa tarbijad rohkem kodumaist või Hiinast pärit kaupa.

Välisfirmad sageli Venemaalt ei lahku

Soome Panga tehtud uuringust selgus, et pärast Ukraina sõja algust on vaid väike osa Venemaal tegutsevatest välisfirmadest seal tegevuse lõpetanud. Kõige rohkem on seda teinud USA ja Soome firmad. Paljud Saksa, Prantsuse ja Itaalia ettevõtted pole Venemaalt lahkunud.

Panga esindaja sõnul on Vene turult lahkumine bürokraatia tõttu keeruline. Tema sõnul üritab umbes pool Venemaaga seotud lääne firmadest hoida madalat profiili, kuna soovib Venemaa turule jääda.

Detsembris avaldatud Šveitsi uuring näitas, et alla 10 protsendi Venemaal tegutsevatest Euroopa Liidu ettevõtetest on oma Vene tütarfirmad sulgenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles