IT-ettevõtted värbavad välistöölisi kolmekordse keskmise palgaga

BNS
Copy
Arvuti. Pilt on illustratiivne.
Arvuti. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Personali- ja finantstehnoloogia ettevõtte Deel andmetel oli novembris nende platvormi kaudu makstav keskmine töötasu mõnes välisriigis elava, ent Eesti ettevõtte heaks töötavale info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonna spetsialistile 4920 eurot, mida on pea kolm korda rohkem kui Eesti keskmine palk.

«Võrdluseks, kohaliku info ja side valdkonna töötaja keskmiseks palgaks oli tänavu teises kvartalis veidi üle 3000 euro, Eesti keskmine aga 1693 eurot,» ütles Deeli Kesk- ja Ida-Euroopa turgude laienemise juht Liina Laas pressiteates.

Sellist töötasu saavad Deeli statistika kohaselt tarkvarainsenerid, arendajad, tootedisainerid ja -juhid. Ettevõtte regionaalsete turgude juhi sõnul leitakse puuduolev tööjõud viimasel ajal kõige sagedamini Gruusiast, Hispaaniast, Ukrainast, Inglismaalt ja Türgist.

«Just nendest riikidest on pärit ka täna Eesti ettevõtete ridades töötavad enam kui 1000 Deeli kaudu tööle vormistatud välistöötajat. Gruusias on palju tehnilist taipu, seetõttu on loogiline, et Eesti IT-ettevõtted on leidnud üles sealse tööturu. Hispaania 12-protsendine töötusemäär tähendab aga seda, et seal on tegevuseta palju sellise kvalifikatsiooniga inimesi, keda meie ettevõtted muidu tikutulega peaksid taga ajama,» selgitas Laas.

Kõrge palk ka mujal Baltikumis

Piiritagustele spetsialistidele makstakse hästi aga ka teistes Balti riikides. Näiteks Läti 1362 euro suuruse keskmise palga juures oli ettevõtete poolt välistöötajale makstav keskmine summa novembrikuu seisuga 4134 eurot ning Leedus, kus keskmine palk viimastel andmetel 1780 eurot, 4653 eurot.

Laasi sõnul jätkub IKT ettevõtetes välistöötajate arvu suurenemine, samas on näha, et muidu kiiresti kasvanud palganumbrid on viimasel aastal stabiliseerunud. «Kuigi palgad langusse pöördunud ei ole, on siiski näha, et palgarallile on pidurit tõmmatud. Võrreldes jaanuariga on Deeli platvormi kaudu makstavad palgad kasvanud ainult mõnekümne euro võrra,» tõdes ta.

Deelil on täna globaalselt üle 10 000 kliendi ning platvormi vahendusel on tööle võetud rohkem kui 100 000 inimest. Eesti on ettevõtte hinnangul üks kõige kiiremini kasvavaid IKT tööjõuturge Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika piirkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles