London kaotas Euroopa suurima aktsiaturu trooni

PM Majandus
Copy
Londoni finantskeskus Canary Wharf.
Londoni finantskeskus Canary Wharf. Foto: Alberto Pezzali

London on kaotanud veel ühe staatusesümboli – see pole enam Euroopa suurima börsi koduks.

Euroopa suurima börsi tiitli on saanud Prantsusmaa ja seda suuresti tänu sealsetele luksusettevõtetele, nagu LVMH ja Gucci, mille omanik on Kering. Ettevõtted kogevad optimismi lainet, kuna Hiina ostjad on koroonapiirangute leevenedes valmis innukalt kulutama, vahendab Bloomberg.

See on järjekordne sümboolne märk Suurbritannia kahanevast staatusest Euroopas Brexiti järel. Mandri-Euroopa konkurendid tõusevad brittide asemele. Bloombergi koostatud andmete kohaselt on Pariisi aktsiaturu väärtus praegu 2,823 triljonit dollarit, edestades nüüd napilt 2,821 triljoni dollari väärtusega Londoni börsi. 2016. aastal olid Briti aktsiad ühtekokku 1,5 triljonit dollarit rohkem väärt kui Prantsuse aktsiad.

Suurbritannia aktsiaturg on pikka aega olnud oma nõrgema majanduse tõttu ebasoodsas olukorras. Kuid sel aastal on energiakriis, kahekohaline inflatsioon ja endise peaministri Liz Trussi vastuoluline maksulangetuskava põhjustanud majandusraskused, mille tõttu on olukord veelgi halvem.

Kuigi paljud Briti suurettevõtjad on tänu oma ülemaailmsele äritegevusele olnud Ühendkuningriigi ebastabiilsusest isoleeritud, on väiksemaid ja tarbimisele orienteeritud ettevõtteid see raskelt tabanud.

FTSE 100 indeks on sel aastal langenud 0,4 protsenti, samas kui FTSE 250, mis kajastab keskmise suurusega aktsiaid, on langenud 17 protsenti. Jaekaubandusettevõtted on tõsiselt kannatada saanud, kusjuures sellised ettevõtted, nagu Ocado ja JD Sports, on 2022. aastal kukkunud üle 40 protsendi.

Samuti on börsi koguväärtuse mõõtmisel mõjukas komponent valuuta, kuna mõlemat turgu mõõdetakse USA dollarites. Nael nõrgenes sel aastal rohkem kui euro, langedes dollari suhtes 13 protsenti, võrreldes 9,2 protsendi suuruse euro langusega, mis asetab Londoni börsi halvemasse seisu.

Kuigi aktsiaturu väärtuse nihked on pigem seotud Ühendkuningriigi languse kui Prantsusmaa tõusuga, viitavad need liikumised kõrgekvaliteediliste luksusbrändide vastupidavusele.

Eelkõige Louis Vuittoni omanik LVMH peab hästi vastu ülemaailmsele majanduslanguse murele. Ettevõte on teatanud rekordilisest müügist, kuna jõukad ameeriklased kulutavad jätkuvalt suuri summasid moele. 360 miljardi dollari suurune ettevõte on turuväärtuse poolest Euroopa suurim ja selle aktsia on 2022. aastal langenud vaid 3,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles