Estonia klaverivabriku edulugu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kalamaja tehases valmistatud klavereid võib täna kohata üle maailma paljudes kodudes, konservatooriumites, kirikutes ja koolides – Estonia klaverivabrik on aastaid müünud klavereid välisturgudel USA-st Austraaliani.

Eksport moodustab täna 90% käibest ja vabrikus saab täna tööd 42 inimest. Aastas valmib umbes 200 klaverit. Käsitööna mõistagi.

15 aastaga on nõukogude mainega klaverist saanud ameeriklaste jaoks üks paremaid Euroopa klavereid. See ei ole tulnud lihtsalt - ettevõtte omanik Indrek Laul on kontsertpianist ja ainuüksi viimase kümnendi jooksul on tema eestvedamisel Estonia klaverite juures tehtud enam kui 300 muudatus, mis ongi muutnud pillide kõla ja tõstnud kvaliteedi varasemaga võrreldes täiesti uuele tasemele.

Indrek Laul ütleb, et välisturgudele minek toimub nendel peamiselt läbi muusikamesside. USAs tehti algselt koostööd väliseestlase Paul Vestersteiniga, kes oli seal kümmekond aastat Estonia klaverite maaletooja, seejärel rajati oma distributsioonikeskus. Täna on firmal diilerid lisaks USAle ka Taimaal, Luksemburgis, Austraalias, Belgias, Saksamaal, Islandil. Eksootilisemaid müügikohti on Palma di Mallorcal.

"Teine võimalus uuel turul kontakte luua on küsitleda diilereid ja klaveritehnikuid," jätkab Laul. Müügipartnerite osas nad klaverimänguoskust ei eelda, samas on see loomulikult oluline pilli kõlaliste ja mänguomaduste äratundmisel. "Potentsiaalseid partnereid võib nö uurida ja puurida, aga tegeliku sisu näitab ikka ära praktiline koostöö," on omanik veendunud.

Vähemal määral leitakse uusi kontakte ka interneti vestlusportaalide ja olemasolevate klaveripoodide sõpradelt kaudu.

Kui palume Indrek Laulul tuua välja ühe välisturule minemise õppetunni, siis ütleb ta, et liialt sageli tahetakse välisturule minnes lihtsaid ja kiireid lahendusi nagu see oleks loteriipiletiga võitmine. Tegelik argielu on järjepidev võitlus kõrge kvaliteedi eest nii klaveri meisterdamisel, esindamisel kui ka järelteeninduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles