Holland eraldab 17,2 miljardit eurot elanike toetamiseks

Copy
Hollandi kuningas Willem-Alexander avas parlamendiaastat kõnega, milles tutvustas valitsuse eelarvekava.
Hollandi kuningas Willem-Alexander avas parlamendiaastat kõnega, milles tutvustas valitsuse eelarvekava. Foto: Peter Dejong

Hollandi valitsus teatas teisipäeval 17,2 miljardi euro eraldamisest aitamaks inimestel tulla toime kasvavate energiaarvete ja kahekohalise inflatsiooniga, millele on hoogu andnud sõda Ukrainas.

Kuningas Willem-Alexander teatas abipaketist, avades Haagis parlamendi. «Sõja ja Venemaa-vastaste sanktsioonide otsene tagajärg on see, et gaas, elekter ja toit on muutunud märkimisväärselt kallimaks,» ütles kuningas oma kõnes.

Järgmise aasta riigieelarve kokkuvõttes öeldakse, et valitsus teeb 17,2 miljardit eurot kättesaadavaks järgmisel aastal ja veel 4,9 miljardit järgnevatel aastatel.

Hollandi statistikaameti (CBS) andmetel oli inflatsioon augustis 12 protsenti ehk kolm protsendipunkti kõrgem kui Euroopas Liidus keskmiselt. See on kõrgeim tase alates 1970-ndatest aastatest.

Enegiahinnad on tõusnud 170 protsenti ja elektri hind 149 protsenti, ütles CBS.

Sellise olukorraga toime tulemiseks teatas peaminister Mark Rutte valitsus, et alates 1. jaanuarist kehtestatakse gaasile ja elektrile hinnalagi. Samuti kavatsetakse tõsta miinimumpalka ja tõsta ettevõtete kasumi maksustamist osana toetuspaketist.

Meeleavaldajad hoidmas protestiks valitsuse poliitika vastu valet pidi Hollandi lippu, millel on kirjas «Reeturid»
Meeleavaldajad hoidmas protestiks valitsuse poliitika vastu valet pidi Hollandi lippu, millel on kirjas «Reeturid» Foto: Peter Dejong

Mitmed avaliku arvamuse uuringud näitavad, et inimeste usaldus poliitika ja poliitikute vastu on erakordselt madal.

EenVandaagi küsitluses ütles ainult 15 protsenti vastanutest, et nad ikka veel usaldavad valitsust.

Usalduse kadumisele on kaasa aidanud inflatsioon, Ukraina sõjaga kaasnenud energiahindade tõus, eluasemenappus ja pahameel valitsuse kliimaplaanide suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles