Vedel mesi ei ole meie laiuskraadil talvisel ajal võimalik

Copy
Foto: Nordmel

Kui sa pühapäevasel pannkoogihommikul lusikalt mett koogi peale nõrutad ei mõtle sa ilmselt selle peale miks see mesi mõnusalt pehme on ja mõni teine mesi on kristalliseerunud ja kõva.

Küsisime seda Nordmel OÜ mesinikult Peeter Matsonilt, sest Nordmeli väikepakendites turustatav pehme mesi on pälvinud nii parima maiuse tiitli kui aasta uudistoote auhinna.

Pehme, liitkristallideta mesi on tegelikult tarbijale kõige parem sest seda ei ole kuumtöödeldud, selleks et ta vedel püsiks. Samas on ka väga okei, kui mesi on kristalliseerunud ja liitkristallidega. Seda lihtsalt ei ole mugav kasutada. Et mett saaks hõlpsasti panna pannkoogi peale või toidu sisse, on mugavam kui see on pehme.

Foto: Nordmel

Statistika näitab ilmekalt, et inimesed eelistavad vedelat mett. Paraku on mesi pärast vurritust vedel vaid kaks nädalat kuni kuu aega. See tähendab, et vedelat mett on võimalik saada meil juunist augustini. Pärast seda mesi üldjuhul meie regioonis kristalliseerub. Ometi on ka talvel suurem osa poelettidel leiduvast meest vedel. Kuidas on see võimalik? Seda mett on kas pastöriseeritud või kuumutatud. Pastöriseerimine ei olekski võib-olla nii suur häving mee omadustele, kui see oleks tehtud tehnoloogiliselt kõrgel tasemel. Reaalsuses aga puudub tegijatel enamasti vastav tehnoloogia, mis tähendab, et mee head omadused pastöriseerimisel vähenevad oluliselt. On risk, et meest saab lihtsalt üks magusaine.

Ettevõtte tegevuse algusest peale on nad Matsoni sõnul põhitootena pakkunud pehmet mett. Eks esialgu ikka paljud tuttavad küsisid, et mis jama see on, et teil mesi ei kristalliseeru. Kõik olid hästi kahtlustavad. Sealtpeale saadi aru, et peab oma toodetele peale kirjutama, et see on pehme mesi. Tehti ka video, kus räägiti täpsemalt lahti, mis see pehme mesi õigupoolest on.

Foto: Nordmel

Kuidas Nordmeli mesi pehme püsib?

Pehme mesi on nagu tavaline mesi ikka. Ta on kristalliseerunud, ainuke vahe on selles, et mees ei ole liitkristalle ehk kristalliseerumise protsessi käigus ei ole lastud liitkristallidel tekkida ja need ei seo omavahel. Selle tulemusena jääb mesi käideldavaks.

Nordmeli mesiniku sõnul kopeerisid nad pehme mee idee soomlastelt, kes toodavad ja tarbivad pehmet mett tegelikult juba väga-väga ammusest ajast. Matson pakub, et umbes 90% Soome poelettidel olevast meest on pehme.

Matson käis ühes Soome suurimas mesilas praktikal. Kui praktika läbi sai, küsis mesila omanik, kuidas tasustamise teeme. „Vastasin, et tahan vastutasuks saada kaks tundi vestlust mee teemal. Ta vaatas mind päris imestunud näoga, et huvitav, kas see on kergelt napakas,“ räägib mesinik. Sealt samast mesilast ostsid nad endale ka topsi pakendusliini.

Paraku on eestlased endiselt vedela mee usku. Teame, et vedel mesi müüb kõige paremini. Teeme sellega ju endale haiget, et ei saa sama häid müügitulemusi, nagu saaksime siis, kui müüksime vedelat mett. Aga olemegi otsustanud panustada tarbija harimisse, et tarbijad muutuksid teadlikuks, et vedel mesi ei ole meie laiuskraadil talvisel ajal üldiselt võimalik.

Rohkem infot Nordmeli tegemiste kohta saad lugeda kodulehelt.

Copy
Tagasi üles