Luminor: investeering võib olla parem kui laenu varasem tagasimakse (1)

BNS
Copy
Luminor panga kontor Viljandis.
Luminor panga kontor Viljandis. Foto: Marko Saarm

Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane leiab, et kodulaen on paljudele inimestele kohustus, mis soovitakse kiirelt tasuda, kuid soovitab enne laenu ennetähtaegset tagasimaksmist mõelda, kas see on mõislikum kui lisaraha investeerimine.

Kodulaenu peetakse enamasti odavaks laenuks, mistõttu võib selle kiire tagasimaksmise asemel olla kasulikum tekkinud lisaraha hoopis investeerida. «Kusjuures sama soovitust jagavad agaralt ka investeerimises kogenud suunamudijad. Kui sa suudad investeerimisega teenida kodulaenu intressist suuremat protsenti, siis oled juba võitnud,» märkis Rebane.

Sellest hoolimata on olukord mõnevõrra muutumas – Euroopa Keskpank otsustas neljapäeva tõsta intressimäärasid 0,5 protsendipunkti ning analüütikud prognoosivad, et Euribor võib selle aasta lõpuks tõusta ühe protsendini ning järgmise aasta lõpus kahe protsendini.

«Mõistetavalt võib see kodulaenu omanikke murelikuks muuta, kuid tasub läbi arvutada, kui palju laenumakse tegelikult kasvab,» märkis Luminori eraisikute panganduse juht. «Üsna suure tõenäosusega võib selguda, et midagi hullu polegi ja oma lisasissetulekute investeerimine laenu ennetähtaegse tagasimaksmise asemel on endiselt kasulikum.»

Rebane nentis, et osadele inimestele on laen emotsionaalselt häiriv ning võimalusel see varem tagasi maksta on sellisel juhul igati mõistetav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles