Sõjast ning hinnatõusust hirmunud eurooplased tõmbavad tarbimisest hiigelsumma (1)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Pariis. Prognooside kohaselt tõmbavad eurooplased tarbimist kokku ning leevendust toovad vaid suvised puhkusekuud.
Pariis. Prognooside kohaselt tõmbavad eurooplased tarbimist kokku ning leevendust toovad vaid suvised puhkusekuud. Foto: Scanpix/ Xavier Francolon

Ukraina sõjast ning enneolematust hinnatõusust hirmunud Euroopa tarbijad piitavad kulutusi ning euroala majanduses jääb koroonapandeemiast taastumise võtmeturgutus tulemata, tõdetakse Allianz SE analüüsis.

Tarbijakindluse vähenemise tõttu jätavad Euroopa ühisraha eurot kasutavate riikide elanikud sel aastal kulutamata 70 miljardit eurot ehk umbes 500 eurot inimese kohta, vahendab Bloomberg analüüsi. Ana Boata juhitud analüüsimeeskonna järeldused tuginevad mais enam kui 2500 Euroopa suurimate majanduste Saksamaa, Prantsusmaa ning Itaalia elaniku küsitlusel.

Euroala eratarbimine hakkas kahanema eelmise aasta lõpus ning selle aasta esimeses kvartalis oli langus peamiselt ootamatult kõrge hinnatõusu tõtt 0,7%.

Euroopa Keskpank hoiatas sel nädalal, et selle aasta kokkuvõttes võib inflatsioon tõusta seitsme protsendini ning hinnatõusu ohjamiseks tõstetakse järgmisel kuul baasintressi 25 baaspunkti võrra ning sügisel on oodata veelgi suuremat intressitõusu

Boata ning tema kolleegid prognoosivad, et tarbijate kulutused jätkavad langust ka teises ning neljandas kvartalis ja väike leevendus tuleb suvekuudel, mil inimesed puhkusereisidele kulutavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles