Maailmapank: Hiina 10-protsendiline majanduskasv ei ole jätkusuutlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp lehvimas Hiina välisministeeriumi ees.
Hiina lipp lehvimas Hiina välisministeeriumi ees. Foto: SCANPIX

Hiina ei suuda järgimised 20 aastat jätkata 10-protsendilise majanduskasvuga ja seetõttu tuleks tal kiiresti oma arengumudelit muuta, kui ta ei taha majanduskriisi sattuda, hoiatas Maailmapank.

Maailma suuruselt teine majandus on jõudnud pöördepunkti ja vajab põhjalikke reforme. Analüütikute hinnangul alaneb Hiina majanduskasv järgmise 20 aasta jooksul poole võrra.

Hiinal oleks vaja tükeldada oma suuri monopoolseid riigiettevõtteid ja kergendada väikefirmadel finantseeringute saamist. Hiina majandusreformide vajadus on praegu suurme kui kunagi varem, rõhutavad teadlased.

Viimased 30 aastat on Hiina majandus kasvanud 10 protsenti aastas. Kasv on tuginenud investeeringutele ja ekspordile. See arengumudel on üüdseks ammendatud, ütles Maailmapanga president Robert Zöllick.

Uuringu valmimist toetasid Hiina asepresident Xi Jinping ja asepeaminister Li Keqiang, kes peaksid sel aastal tõusma vastavalt presidendi ja peaministri kohale.

Hiina arengu-uuringute keksuse esindaja Liu Shijin rõhutas, et reformid on hädavajalikud, kuna riigi majanduskasv aeglustub järgmisel 20 aastal 5-6 protsendile aastas.

Samas Hiina vajab kiiret majanduskasvu, et tagada töö oma 1,3-miljardilise rahvastikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles