Euroopa importis jaanuaris USAst gaasi viis korda rohkem kui Venemaalt (9)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
LNG tanker
LNG tanker Foto: Issei Kato

Jaanuarikuus on senini USAst tarnitud viis korda enam vedeldatud maagaasi (LNG), kui on Venemaa gaasimonopol Gazprom tarninud oma olulisematele klientidele. Euroopa gaasiturul pole taolist olukorda mitte kunagi varem olnud.

LNG import Euroopasse purustab rekordeid ja kompenseerib eelmise aasta sügisel alanud gaasiga varustamise järsku langust Gazpromist.

Bloombergi andmetel ostsid Lääne-Euroopa riigid jaanuari esimestel päevadel 250 miljonit kuupmeetrit gaasi päevas. Suurem osa sellest tuli Ameerika Ühendriikidest, kust eelmise aasta detsembri keskel liikus Euroopa poole 30 LNG tankerit. Euroopas on gaasi hind kerkinud Aasia hinnast kõrgemale ning on 14 korda kõrgem kui Henry Hubis USAs, kirjutab energiauudiste portaal oilprice.com.

Kesk-Euroopale keskendunud uudisteportaal Remix kirjutab, et Slovakkia operaatori Eustreami andmetel langes Venemaalt tuleva gaasi maht ajavahemikul 1. kuni 9. jaanuarini 54 miljoni kuupmeetrini, mis on pool 2021. aasta jaanuari mahust. Läbi Poola kulgeva Jamali gaasitoru pole alates detsembri lõpust tulnud mitte mingisugust gaasi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles