Hiina sanktsioonidevastane seadus teeb peavalu Hongkongi pankadele

Copy
Jalakäijad ületamas teed HSBC Hongkongi peahoone ees.
Jalakäijad ületamas teed HSBC Hongkongi peahoone ees. Foto: ISAAC LAWRENCE

Hiina kava laiendada sanktsioonidevastase seaduse mõju Hongkongile põhjustab uut ränka peavalu Hongkongis tegutsevatele rahvusvahelistele pankadele. Pangad kardavad, et kuna neil on kohustus rakendada USA sanktsioone, siis saavad nad Hongkongis selle eest süüdistuse.

Hongkong on tuntud usaldusväärse äriväravana, mille eelisteks on rahvusvaheliselt tunnustatud õigussüsteem ja suure Hiina turu lähedus.

Viimastel aastatel on aga Hiina Hongkongis valitsenud arvamusvabadust julmalt maha surunud ja see on muutnud ka ärikeskkonna senisest palju hapramaks.

Hiina võttis juunis vastuseks USA ja Euroopa Liidu sanktsioonidele vastu ulatusliku mõjuga sanktsioonidevastase seaduse. Sanktsioonid kehtestati Hiinale peamiselt seoses Hongkongi olukorra ning uiguuride moslemivähemuse kohtlemisega Xinjiangis.

Uue seaduse alusel võidakse keelduda viisadest, maalt välja saata ning külmutada varasid. Seadust rakendatakse nende vastu, kes on seotud kas Hiina ettevõtete ja ametnike vastu suunatud sanktsioonide väljatöötamisega või ka lihtsalt nende järgimisega.

Välisettevõtteid saab nende sanktsioonide järgimise eest Hiinas kohtusse anda ja sellel võib olla laialdane mõju tegevusvabadusele.

Hongkongi täitevjuht Carrie Lamb teatas sel nädalal, et seadust rakendatakse ka finantskeskusena tuntud Hongkongis.

Rahvusvaheline äri, eriti aga pangad, murravad praegu pead selle üle, mida see võiks neile tähendada, kartes jääda konkureerivate sanktsioonirežiimide puhul kahe tule vahele.

«Kui seadust tõsiselt võtta, siis oleks see tohutu suur probleem Hongkongis tegutsevatele pankadele, kellel on kõigepealt kohustus rakendada USA sanktsioone ja siis saavad nad Hongkongis selle eest süüdistuse,» ütles Hofstra ülikooli rahvusvaheliste suhete ekspert Julian Ku AFP-le.

Siiski ei ole tänini selge, mida Hiina seaduse rakendamine Hongkongis tähendama hakkab. Hiina riiklik ajakirjandus on andnud teada, et riigi kõrgeim seadusandlik kogu avalikustab uute meetmete sisu Hongkongi ja Macau jaoks tuleval nädalal toimuval kohtumisel.

Loodetakse, et Hiina võib siiski olla mõnevõrra ettevaatlik ja mitte tahta välispankasid Hongkongist päriselt vällja tõrjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles