SEB: Soome majandus jääb teistest Põhjala riikidest maha

PM Majandus
Copy
Soome.
Soome. Foto: SCANPIX/TASS

Soome majandus kasvab teiste Skandinaavia riikidega sel aastal samas suurusjärgus, kuid järgmisel aastal kasv aeglustub ning käärid teiste Põhjala riikidega suurenevad, hindab SEB

Eile avaldatud SEB prognoosi järgi taastub Soome majandus sel aastal pandeemia-eelsele tasemele, kuid järgmisel aastal kasv aeglustub. Kui tänavu prognoositakse põhjanaabritele veel 3-protsendilist majanduskasvu, siis tuleval aastal kärbub kasv 2,5 protsendini.

SEB hindab, et koroonakriisist tuleb Skandinaavia riikidest kõige kiiremini välja Rootsi. Pank tõstis Rootsi majanduse tänavuse aasta prognoosi, öeldes, et Rootsi majandusel on selle aasta esimeses pooles läinud paremini kui eeldati. Nüüd ennustatakse rootslastele  tänavu lausa 4,5-protsendilist majanduskasvu, mis jätkub 2022. aastal 4-protsendilise tõusuga.

Taanile prognoositakse sel aastal 3-protsendilist kasvu, mis järgmisel aastal peaks kerkima 4,5 protsendini SKTst.

Norras oodatakse see aasta kõige tagasihoidlikumat, 2,6 protsendilist kasvu, kuid järgmisel aastal peaks ka norralaste majanduskasv hoo sisse saama ja jõudma 3,5 protsendini.

SEBi teatel peaks Soome tegema rohkem investeeringuid majanduskasvu toetamiseks ja tootlikkuse tõstmiseks.

Nii Soome kui mujal Skandinaavias on suurim roll majanduse taastumisel eratarbimise kasvul. Eelmisel aastal kukkus majapidamiste tarbimine Soomes viis protsenti, kuid see-eest kasvasid hoogsalt säästud. Sel aastal prognoosib SEB, et Soome eratarbimine kasvab tänavu 3 ja järgmisel aastal 3,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles