Põgenenud krüptomees põhjustas Türgis inimjahi

Liina Laks
, reporter
Copy
Erinevate krüptorahade sümbolid
Erinevate krüptorahade sümbolid Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Krüptomaailma vapustas sel nädalal teade Türgist, kus sealse kauplemisplatvormi Thodexi looja põgenes väidetavalt 2 miljardi dollari väärtuses investorite rahaga riigist.

Kui lihtne on krüptoportaalis inimesed nende rahast ilma jätta? Väga lihtne. Türgi Thodexi kauplemisplatvormi looja Fatih Faruk Ozer teatas veebilehel, et sulgeb platvormi 4–5 päevaks, et tehnilisi uuendusi teha.

Seejärel põgenes mees riigist ja viis endaga Deutsche Welle andmetel kaasa 2 miljardi dollari väärtuses investorite vara.

See on üks viimase aja suurimaid krüptomaailma tabanud skandaale: Thodexil oli Reutersi andmetel 400 000 kasutajat, viimasel kauplemispäeval ulatus kauplemiskäive kaugelt üle poole miljardi dollari piiri. Platvorm suleti Türgi kohaliku meedia andmetel peale seda, kui seal oli toimunud suur dogecoin'i-kampaania.

Türgi alustas teadete peale tõelist inimjahti, abi on palutud Interpolilt. Türgi võimud on Bloombergi andmetel kinni pidanud enam kui 60 inimest mitmes Türgi linnas, kuid Fatih Faruk Ozer on ikka veel kadunud.

Krüptoplatvormi advokaat teatas uudisteagentuurile, et ei tea, kus Ozer asub, aga too olevat lubanud kõik võlad ära maksta. Samal ajal kui kardetakse, et 400 000 inimese vara on jäädavalt kadunud, väitis Ozer firma veebilehel, et ta viis kaasa ainult 30 000 kasutaja raha.

See pole veel kõik

Täna selgus, et ka teine Türgi krüptoplatvorm Vebitcoin pani oma kauplemise kinni ja ei lase rahvast oma varadele ligi. Veebiväljaanne Decrypti andmetel on antud platvormi näol tegu Thodexist väiksema ettevõtmisega, kus päevakäive jääb 60 miljoni dollari juurde. Platvorm põhjendas sulgemist rahaliste raskustega.

Inflatsioon ja bitcoini ralli meelitavad rahvast

Türgit on tabanud tõeline krüptobuum, mis on meelitanud ligi palju inimesi. Põhjuseks on Türgi suur inflatsioon, mis inimeste sääste sööb, nii et rahvas otsib võimalust oma rahaga mingitki tootlust teenida. Märtsikuus oli Türgi inflatsiooninäit 16 protsenti. Lisaks meelitas rahvast krüptoraha tänavune kiire tõus.

Türgi teatas eelmisel nädalal, et keelustab bitcoin'iga maksete tegemise alates 30. aprillist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles