Uueks koduks sobivat maja tasub otsida sügisel või talvel

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oluline on üle vaadata ka küttesüsteem.
Oluline on üle vaadata ka küttesüsteem. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kinnisvaramaaklerid soovitavad alustada uueks koduks sobiva maja otsingut sügisel või talvel, sest siis tulevad võimalikud vead paremini ilmsiks. «Sügisel ja talvel pole segamas emotsiooni, mis kaasneb õitemere ja kena haljastusega,» selgitas Uue Maa kinnisvarabüroo maakler Marje Soosaar.

Sügistalvisel perioodil on lehtedeta puude keskel hästi märgatavad ehitis ise, piirdeaed ja ligipääsuteed. «Kohe on võimalus saada selgust, kuidas on korraldatud lumekoristus, milline on tänavate valgustatus, krundi drenaaž ja millise asukoha valib endale lumi,» rääkis ta.

Kui tulevase kodu asukoht on meelepärane, siis võib luubi alla võtta kõik krundil paiknevad ehitised. Kindlasti peaks tutvuma kommunikatsioonidega liitumise lepingutega, hoone kasutusloaga, energiamärgisega. Pooleliolevate ja renoveerimisjärgus olevate ehitiste puhul tuleb kontrollida ehitusluba.

Uute majadega pole probleemi – tutvuma peaks vaid ehitusprojekti ja ehituse järelevalve päevikuga. Märksa keerukam on olukord, kui tegemist on renoveeritud ja ümberehitatud elamutega. Silmaga pole alati võimalik olukorda hinnata, sest konstruktsioonielemendid on kaetud soojustuse, kena krohvi ja pilkupüüdvate viimistlusmaterjalidega.

Sellises olukorras oleks abiks maja algsed ehitusjoonised ja omaniku võimalikult täpne selgitus tehtud tööde kohta. Varjatud puudused tulevad ajapikku ilmsiks ja sellisel juhul on uuel omanikul võimalus tehingust taganeda.

Renoveerimata hoonete ülevaatust on seevastu kerge teha, sest konstruktsioon võib olla kohati paljastatud ja kriitilisi kohti on võimalik uuringuks avada. Märgid ebapiisavast või valesti paigaldatud soojustusest on näiteks jääpurikad katuseräästas, külmad põrandad ja välispiirded, aga ka suured küttekulud. Renoveeritavatel hoonetel vahetatakse peaaegu alati aknad.

Sellisel juhul tasub kindlasti tähelepanu pöörata sellele, ega umbsete akende paigaldamisega ei ole tasakaalust välja viidud maja loomulik ventilatsioon. Tuleks selgeks teha, kust pääseb hoonesse värske õhk ja kuidas on lahendatud väljatõmme.

Oluline on üle vaadata ka korsten, pliit ja ahjud. Võib küsida viimast korstnapühkija ülevaatusakti tutvumaks korstna tehnilise olukorraga. Keskküttesüsteemi ülevaatus, selle paigaldusaja täpsustus ja viimase hooldusaktiga tutvumine lisab omakorda vajalikku teavet.

Kasuks tuleb ka elektrikaablite ja -tarvikute ülevaatus ning tutvumine plaaditud pindade aluste küttekaablite ja torude paigaldusega. «Mida enam infot sul uue kodu ostmisel on, seda lihtsam on teha otsust,» lausus Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles