Neli ELi liikmesriiki esitas oma ettepaneku majanduse taastamiseks (1)

Copy
Austria kantsler Sebastian Kurz
Austria kantsler Sebastian Kurz Foto: Helmut Fohringer/afp/Scnapix

Neli «säästlikku» Euroopa Liidu riiki tegid laupäeval ettepaneku majanduse taastamiseks koroonaviiruse pandeemia järel, tõrjudes ühiste võlainstrumentide rakendamist.

Austria, Holland, Taani ja Rootsi, kes andsid endale nimetuse «säästlik nelik», tahavad majandusabi EL-i kõige enam mõjutatud riikidele soodsatel tingimustel tehtud ühekordsete laenude näol, teatas Austria kantsleri Sebastian Kurzi kantselei. 

Laenatud raha peab suunama valdkondadesse, mis panustavad kõige enam majanduse taastamisse, näiteks «teadusesse ja innovatsiooni, tervishoiusektori tugevdamisse ja roheliseks üleminekule», seisis ettepanekus.

Varem sel nädalal tegid Prantsuse president Emmanuel Macron ja Saksa kantsler Angela Merkel ettepaneku luua 500 miljardi euro suurune fond, et turgutada pandeemiast räsitud majandust. Kava tähendab olulist sammu mõlema jaoks, Saksamaa on aga lähemale liikunud Prantsusmaa vaatele, et vaja on rohkem paindlikkust, mis kindlustaks kogu Euroopa, mitte üksnes rikka Põhja-Euroopa kriisist kosumise.

Nende plaani järgi rahastatakse fondi turult Euroopa Liidu nimel laenates ning välja antud raha ei tule tagasi maksta.

Säästlik nelik rõhutab aga, et «võla ühiseks muutmist» ei tohi olla. 

Laupäeval esitatud plaan näeb ette, et toetuse tingimuseks peab olema laenusaaja «tugev pühendumine reformidele ja finantsraamistikule». 

«Kulutusi tuleb kaitsta pettuse eest» Euroopa prokuratuuride ja korruptsioonitõrjeametite koostöö abil, seisis avalduses.

Ettepanekus tõrjutakse ELi eelarve «märkimisväärset suurendamist», mida näeks ette Merkeli-Macroni kava. 

ELi eelarvet peaks hoopis «moderniseerima» ning kokku on võimalik hoida prioriteetide muutmisega valdkondades, mis ei panusta tõenäoliselt taastamisse, ütles nelik. 

Järgmisel nädalal esitab Euroopa Komisjon omapoolse kava, kuidas turgutada majandust pärast koroonakriisi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles