Novembris kasvas eksport mullusega võrreldes 18%

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev.
Kaubalaev. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Novembris kasvas kaupade eksport aastaga 18 protsenti ja import 15 protsenti, teatab statistikaamet. Kaubavahetuse puudujääk oli 56 miljonit eurot. Viimati oli bilanss alla 60 miljoni euro 2015. aasta jaanuaris.

Novembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,39 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,44 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 21 miljoni euro võrra väiksem kui möödunud aasta samal perioodil.

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid novembris Soome, Rootsi ja Läti. Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Rootsi mitmesuguseid tööstustooteid ning puitu ja puittooteid ning Lätti mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Ameerika Ühendriikidesse kasvas enim kommunikatsiooniseadmete, Singapuri põlevkivikütteõli ning Soome kuuse ja kase paberipuidu ning puidust kokkupandavate ehitiste väljavedu. Enim kahanes eksport Saksamaale.

Kaupadest eksporditi kõige rohkem elektriseadmeid, mineraalseid tooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Ekspordi kasvu mõjutas enim mineraalsete toodete, elektriseadmete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu. Enim vähenes transpordivahendite väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli kogu kaupade ekspordist 73 protsenti. Kodumaise päritolu kaupade väljavedu suurenes 2017. aasta novembriga võrreldes 21 protsenti, re-eksport 10 protsenti. Enim kasvas Eesti päritolu mineraalsete toodete, elektriseadmete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport.

2018. aasta novembris imporditi kõige enam kaupu Soomest, Saksamaalt, Venemaalt, Leedust, Lätist ning Rootsist. Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid, metalli ja metalltooteid, Saksamaalt ja Rootsist elektriseadmeid ning transpordivahendeid, Leedust ja Venemaalt mineraalseid tooteid ning Lätist põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Kõige rohkem suurenes import Venemaalt, Soomest ja Rootsist. Venemaalt ja Soomest suurenes enim mineraalsete toodete ning Rootsist elektriseadmete import.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, mineraalseid tooteid, mehaanilisi masinaid, transpordivahendeid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Enim mõjutas impordi kasvu mineraalsete toodete, metalli ja metalltoodete ning mehaaniliste masinate sisseveo suurenemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles