Kaubavahetuses saavutati rekord: eksport ületas 1,3 miljardi euro piiri (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksport kasvas 17 protsenti
Eksport kasvas 17 protsenti Foto: SCANPIX

Kaupade eksport suurenes selle oktoobris võrreldes eelmise mullusega 17% ja import 20%, teatab statistikaamet. Esmakordselt ületas eksport 1,3 miljardi ja import 1,5 miljardi piiri.

Enim mõjutas kaubavahetuse kasvu mineraalsete toodete ehk lahusti, mootorikütuse, kütuselisandite ja põlevkivikütteõli ekspordi ja impordi suurenemine.

Oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,36 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,56 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 199 miljonit eurot, mis on 62 miljoni euro võrra suurem kui möödunud aasta samal perioodil.

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid oktoobris Soome, kuhu läks 16% kogu kaupade ekspordist, Ameerika Ühendriigid ja Rootsi. Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Ameerika Ühendriikidesse elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid ning  Rootsi puitu, puittooteid ja mitmesuguseid tööstustooteid. Eksport suurenes enim Ameerika Ühendriikidesse, Taani ja Lätti. Ameerika Ühendriikidesse kasvas enim kommunikatsiooniseadmete, Taani põlevkivikütteõli ning Lätti elektrienergia väljavedu. Enim kahanes eksport Saksamaale.

Kaupadest eksporditi oktoobris kõige rohkem elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid ning puitu ja puittooteid. Enim kasvas mineraalsete toodete, elektriseadmete ning puidu ja puittoodete väljavedu. Enim vähenes transpordivahendite ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli tänavu oktoobris kogu kaupade ekspordist 72%. Kodumaist päritolu kaupade väljavedu suurenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 19%, re-eksport 12%. Enim kasvas Eesti päritolu mineraalsete toodete, elektriseadmete ning puidu ja puittoodete eksport. Eesti päritolu toodete osatähtsus moodustas kogu mineraalsete toodete väljaveost 59%.

Selle aasta oktoobris imporditi kõige enam kaupu Soomest ehk 12% kogu kaupade impordist, Leedust, Saksamaalt ja Venemaalt. Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid ja elektriseadmeid, Leedust ja Venemaalt mineraalseid tooteid, keemiatööstuse toorainet ja tooteid ning Saksamaalt elektriseadmeid ja transpordivahendeid. Kõige rohkem ehk 71 miljoni euro võrra suurenes import Venemaalt, Leedust ja Soomest. Venemaalt, Leedust ja Soomest suurenes enim mineraalsete toodete import.

Kaupadest imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid, elektriseadmeid, mehaanilisi masinaid, transpordivahendeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning metalle ja metalltooted. Enim suurenes mineraalsete toodete, elektriseadmete ja mehaaniliste masinate sissevedu.

Väliskaubanduse ekspordi mahuindeks kasvas tänavu oktoobris võrreldes eelmise aasta sama kuuga 3% ja impordi mahuindeks 2%.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles