Saksa kohus blokeeris EFSFi võlakirjaostud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bundestag.
Bundestag. Foto: SCANPIX

Saksamaa mõjuvõimas konstitutsioonikohus viskas kaika eurotsooni päästefondi kodaratesse, väljastades määruse, mis nõuab Bundestagi täiskoosseisu kinnitust igale riigivõlakirjade ostule, mida EFSF ette tahaks võtta.

Üllatuslik käik ei kujuta endast veel lõplikku kohtuotsust, kuid tähendab samas, et parlament ei saa kuni lõpliku otsuseni kasutada 9-liikmelist eriotstarbelist allkomiteed salajaste kiirotsuste tegemiseks.

Lõplik otsus võib sündida detembris.

«Võime vaid loota, et otsus tuleb pea,» ütles Saksa rahandusministeeriumi pressiesindaja Martin Kotthaus.

Liberaalsete vabademokraatide eelarvekomitee juht Bundestagis Otto Fricke ütles, et riigivõlakirjade ostud EFSFi poolt on kuni kohtuotsuseni «de facto võimatud».

Eurotsooni rahandusministrid ei ole veel lõplikult paika saanud 440 miljardi eurose EFSFi finantsvõimenduse üksikasju, mis annaks fondile väe ostmaks järelturult riigivõlakirju.

Kolmapäevasel eurotsooni tippkohtumisel pandi lõpliku kokkuleppe tähtajana paika novembri lõpp, mis tähendab seda, et lähitulevikus fond sellisteks sammudeks ilmselt valmis ei ole.

Euroopa Keskpank on viimastel nädalatel sekkunud järelturgudele, ostes sealt üles Hispaania ja Itaalia riigivõlakirju, hoidmaks ära nende tootluste lakkelendamist. EKP tahaks aga selle rolli kiiremas korras EFSFile üle anda.

Karlsruhe konstitutsioonikohus väljastas oma määruse pärast seda, kui kaks sotsdemokraatidest parlamendiliiget protesteerisid, et eriotstarbelise allkomitee asutamisega on rikutud nende demokraatlikke õigusi.

«Konstitutsioonikohus otsustas, et kuni lõpliku kohtuotsuseni ei tohi Bundestagi osalusõigust uue komiteega asendada,» seisab kohtu pressiteates.

Kristlike Demokraatide liider Bundestagis Peter Altmaier ütles, et alustab viivitamatult kõnelusi teiste parteide esindajatega tagamaks, et kogu eelarvekomisjon või parlamendi täiskoosseis oleks iga hetk valmis reageerima EFSFi palvetele.

Eurotsooni tippkohtumise päeva hommikul otsustas Bundestag, et Euroopa Keskpank peab lõpetama võlakirjaostud niipea, kui EFSF «tööle hakkab». Analüütikud ütlevad aga, et kui kohus peaks oma keelu paika jätma, ei saa EFSF oma uut ülesannet täita.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles