Valk: kes ei toeta meie põllumeest, hülgavad oma rahva

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Valk
Johannes Valk Foto: Raigo Pajula

Põllumehe Johannes Valki hinnangul on karjuvaks ühekohtuks, et need, kes saavad hektarilt kordades enam teravilja, saavad veel ka 2-3 korda enam toetusi.

«See on ebaõiglane, vastuolus elementaarsete majandamise reeglitega,» sõnas ta.

Kümned Läti talupidajad, kes plaanivad sõita Brüsselisse, et Euroopa Parlamendi hoone ees avaldada meelt ELi ebaõiglase põllumajanduspoliitika vastu, loodavad, et ka Eesti põllumehed ühinevad protestiga.

Valki sõnul toodi Eesti põllumees ohvriks juba Euroopa Liiduga liitudes ja toona justkui Eesti riigi heaolu nimel.

Ta tõstis aga esile, et kui kaob põllumajandussaaduste ülejääkide turg ja maailmaturuhindu tabab toiduainete puuduses järsk hinnahüpe, ilmnevad kiiruga tehtud liitumise puudused täies ulatuses.

Valk toonitas ka, et hinnatõus tabaks meie tarbijaid eriti rängalt, kui puuduks küllaldane kohapealne tootmine.

«Kahjuks pole üldsus viimast piisavalt teadvustanud,» arvas ta. «Samuti ei mõisteta seda, et meil mõnikord müügile ilmuvad Soome toiduained ei ole odavamad mitte sealsete põllumeeste suurema suutlikkuse tõttu, vaid põhjuseks on viiekordne vahe toetuste suuruses. See on kujukas näide, kuidas suuremad toetused aitavad toiduainete hinda all hoida.»

Valki väitel tuleb aru saada sellestki, et praeguses liidus on seni olnud põllumajandussaaduste ületootmine ja see ei tarvitse kesta igavesti.

«Teine oluline asi on majanduslangusega kaasnevad segadused,» ütles ta. «Viimane ei saa olla mõistlikuks aluseks meie põllumeeste ebavõrdse olukorra põlistamisel. See on juba löönud ja edaspidi lööb järjest karmimalt meie kõigi rahakoti pihta. Kas siis on jälle süüdi meie põllumees, kes õigel ajal oma nõudmisi ei esitanud?»

Valki sõnul ei antud Eesti põllumeestele ELiga liitumise eel märku, et toetused jäävad vanemate liitunud riikidega võrreldes kordades madalamaks.

«Vastupidi, juba liitumiseelselt anti toetusi. Või oli tegemist lihtsalt kalastuskoha sissesöötmisega?» küsis Valk. «Need, kes antud situatsioonis ei toeta meie põllumeest, hülgavad oma rahva.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles