Liviko juht: aktsiisitõstmine ületab mõistlikkuse piirid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi.
Janek Kalvi. Foto: Peeter Langovits

Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi kinnitas, et alkoholiaktsiisi viieprotsendiline tõstmine on välkuudis, mis mõjub ettevõttele halvasti, sest kriisist toibumiseks ei anta üldse aega.

«Ei saa aru, millega valitsus seda põhjendab. Loodan, et need põhjendused ikka tulevad,» ütles ta.

Kalvi märkis, et nendega ei ole maksutõusu arutatud ja senised lubadused on olnud pigem sellised, et aktsiisi ei tõsteta ja ettevõtetele antakse veidi kosumise aega. Seda viimast oleks hädasti tarvis, sest kriis on Kalvi sõnutsi sektorit kõvasti räsinud. «See pidev turbulentsis elamine mõjub tootmisettevõttele väga rängalt. Ja praegune olukord ületab mõistlikkuse piirid,» lausus Kalvi.

«On ilmselge, et sellega on mindud liiga kaugele,» lausus Kalvi, tõdedes, et eestimaalaste elatustase ja ostuvõime on langenud ega ole Euroopa keskmise elaniku omaga võrreldav. Samas Euroopa suurima majanduse Saksamaa on kehtestanud madalama alkoholiaktsiisi kui Eestis. Selge on tema sõnutsi ka see, et legaalne turg aktsiisiotsusega kannatab.

Ta lisas, et paratamatult hakkab tekkima tunne, et Eesti üritab oma aktsiisipoliitikat Soomega ühtlustada, sest pole ju saladus, põhjanaabrite alkoholiaktsiisi otsustati tõsta. «Paratamatult tekib tunne, et meie poliitikat otsustavad hoopis soomlased,» ütles Kalvi.

Kalvi nentis, et alkoholiaktsiisi on meil tõstetud liiga sageli. See on kaasa toonud inimeste koondamise ning pragu võitlevad sektori ettevõtted ellujäämise nimel.«Arvestades meie panust ja eksporti, vääriksime me kindlasti teistsugust kohtlemist ja natuke maksurahu,» ütles Kalvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles