IMFi juhiks võib saada Iisraeli pankur

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanley Fisher.
Stanley Fisher. Foto: SCANPIX

Iisraeli keskpanga juht Stanley Fischer teatas eile, et kandideerib Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juhiks.


Takistuseks Fisheri valimisel võivad aga saada tema kõrge vanus ning topeltkodakondsus, vahendab Businessweek Bloombergi.

Fisher on 67-aastane. IMFi reeglite kohaselt peab juht aga olema valimise ajal alla 65-aastane. Iisraeli keskpank teatas, et IMF peab nüüd otsustama, kas reegleid muuta.

Fisheri valimisel peaks IMFi liikmesriigid ka kalduma kõrvale mitteametlikust kokkuleppest, et fondi juht on alati pärit Euroopast, samas kui Maailmapanka juhib ameeriklane. Sambias sündinud Fisheril on nii USA kui Iisraeli kodakondsus.

Fisher sai bakalaureuse- ja magistrikraadi Londoni Majanduskoolis. Doktorikraad on keskpankuril Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist, kus ta õppis tulevaste Nobeli majanduspreemia võitjate Paul Samuelsoni ja Robert Solow käe all. Hiljem Fisher töötas Massachusettsi Tehnoloogiainstituudis, olles muuhulgas USA keskpanga juhi Ben S. Bernake'i lõputöö juhendaja.

Aastatel 1988-1990 oli Fisher Maailmapanga peaökonomist ning 1990. aastatel IMFi asejuht ehk ametikohal, mis tavaliselt kuulub ameeriklasele.

Aastal 2005 emigreerus Fisher USAst Iisraeli, et võtta seal üle keskpanga juhtimine. Augustis 2009 oli Fisher esimene keskpankur, kes muutis vastuseks majanduse taastumise märkidele kurssi ning tõstis baasintressmäärasid. Mullu valiti Fisher teiseks ametiajaks Iisraeli keskpanga juhiks ning ajakiri Eurmoney nimetas ta aasta keskpankuriks.

IMFi juhiks kandideerivad ka Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde ning Mehhiko keskpanga juht Agustin Carstens. Mitu Euroopa riiki, nende hulgas Eesti, on väljendanud toetust Lagarde'i kandidatuurile. USA ei ole veel ütelnud, keda toetab. Iisraeli rahandusminister Yuval Steinitz toetab Fisheri saamist IMFi juhiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles