Eesti Energia siseneb Soome ja Rootsi elektriturgudele

Helen Mihelson
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Hando Sutter (esiplaanil).
Eesti Energia juht Hando Sutter (esiplaanil). Foto: Tairo Lutter

Eesti Energia on saanud nõukogult ja omanikult heakskiidu laiendamaks oma elektri jaemüügiäri Soome ja Rootsi turgudele. Jaemüüki plaanitakse neis riikides alustada tuleva aasta esimeses pooles.

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul annab ühine Põhjala ja Baltikumi energiaturg võimaluse olla nii Soomes kui Rootsis kohapeal nagu ka meie naaberriikide energiaettevõtted on juba pikemat aega tegutsemas Eestis.

«Oma koduturu Eesti kõrval annavad uued välisturud meile võimaluse äriliselt kasvada ning teenida Eesti riigile senisest rohkem tulu. Meie edukusest välisturgudel saavad kasu kõik eestlased,» ütles ta.

Sutteri sõnul on Soome ja Rootsi elektriturule sisenemine osa Eesti Energia strateegilisest eesmärgist kasvada Baltikumi elektrimüüjast Läänemere piirkonna energiamüüjaks ja energiateenuste pakkujaks. Ta lisas, et Soome ja Rootsi näol on tegemist lähiriikidega, kus valmidus elektrimüüjat vahetada on Euroopa keskmisest kõrgem. «Nende riikide elektriturg on avatud uutele sisenejatele ning meie digitaalsed lahendused annavad seal vajaliku konkurentsieelise,» sõnas Sutter.

Eesti Energiat eristab Sutteri sõnul teistest energiamüüjatest ka asjaolu, et ettevõte on ise energia tootja. Nii on Eesti Energia Baltikumi suurim energiatootja ja üks suurimaid taastuvenergia tootjaid. Aastaks 2020 plaanib ettevõte kasvatada tootmisportfellis taastuv- ja alternatiivenergia mahtu 40 protsendini. Lisaks põlevkivile toodetakse energiat nii tuulest, biomassist, veest kui ka jäätmetest.

Riigi kui Eesti Energia ainuaktsionäri esindajana andis rahandusminister Toomas Tõniste nõusoleku Soome ja Rootsi turgudel tegutsevate tütarühingute asutamiseks. «Eesti Energia juba tegutseb energiamüüjana lisaks koduturule Baltikumis ja Poolas ja kuna meie piirkonna energiaturud on üha tihedamalt teineteisega seotud, on ka Soome ja Rootsi turule laienemine loogiline samm,» ütles minister.

Soomes ja Rootsis kohalikud juhid

Eesti Energia on Soomes ja Rootsis käivitanud äritegevuse alustamiseks vajalikud protsessid. Elektri jaemüüki eraklientidele plaanitakse mõlemas riigis alustada 2018. aasta esimeses pooles, Rootsis pakutakse teenuseid lisaks ka äriklientidele.

Mõlemas riigis on algatatud tütarettevõtete loomine ning värvatud kohalikud juhid. Soome tütarettevõtte juhiks saab Ville Pentti, kes on varasemalt töötanud erinevatel juhtivatel positsioonidel Turku Energias. Rootsi tütarettevõtet hakkab juhtima endine Telge Energi müügidirektor Jonas Lindelöf. Elektrimüük ise hakkab toimuma peamiselt kuluefektiivsetes online kanalites.

Lätis ja Leedus on Eesti Energia tütarettevõtted edukalt tegutsenud üle kümne aasta äriklientidele elektrit müües ning peale Läti gaasituru avanemist sellel suvel tõusis Eesti Energia Läti tütarettevõte riigi teiseks gaasimüüjaks. Juunist müüb Eesti Energia tütarettevõte ka Poolas äriklientide elektrit ja gaasi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles