Palo vahetas välja Eesti Posti nõukogu (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni ABB Eestit juhtinud, kuid aprillis sellest ametist lahkuda otsustanud Bo Henrikssonist saab Eesti Posti nõukogu uus juht.
Seni ABB Eestit juhtinud, kuid aprillis sellest ametist lahkuda otsustanud Bo Henrikssonist saab Eesti Posti nõukogu uus juht. Foto: Sander Ilvest

Eesti Posti ainuaktsionäri esindav infotehnoloogia- ja ettevõtlusminister Urve Palo vahetas eilse otsusega välja riigi omanduses oleva ettevõtte nõukogu. Senistest nõukogu liikmetest jätkab selles ametis vaid Lauri Paeveer.

Tuginedes riigivaraseadusele, äriseadustikule, Eesti Posti põhikirjale ning riigile kuuluvate äriühingute nõukogu liikmete nimetamiskomitee ettepanekule, otsustas minister Palo oma eilse käskkirjaga määrata nõukogu suuruseks kuni viis liiget, nõukogu liikmete volituste pikkuseks kuni kolm aastat ning muuta sellest lähtuvalt ka Eesti Posti põhikirja.

Lisaks kutsus Palo tagasi Eesti Posti nõukogu kogu koosseisus - kuhu kuulusid Raul Kudre, Mario Lambing, Toomas Leito, Merike Saks ja Veiko Tišler ning Lauri Paeveer - ja pani ette valida uuteks nõukogu liikmeteks seni pikalt ABB Eestit juhtinud Bo Henrikssoni, Priit Kongo, Indrek Lauli, Regina Raukase ja ka varasemalt nõukogusse kuulunud Lauri Paeveeri. 

Henrikssoni puhul märkis Palo oma käskkirjas, et ta sobiks ka nõukogu esimeheks. Nõukogu liikmete volituste pikkus on kolm aastat. Ka määras Palo Eesti Posti nõukogu esimehe tasuks 1200 eurot kuus ja nõukogu liikme tasuks 600 eurot kuus.

ABB Eesti üksust selle aasta mai keskpaigani juhtinud Bo Henrikssoni valis Äripäev ka selle aasta Pärnu Juhtimiskonverentsil 2017. aasta parimaks juhiks.

Iseenesest oleks saanud Eesti Posti nõukogu veel mõnda aega ka seniste liikmetega jätkata. Äriregistri andmetel kehtis Toomas Leito volitus 26. maini 2019, Lauri Paeveeri ja Raul Kudre volitus 29. juulini 2019, Veiko Tišleril 17. detsembrini 2020 ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kantsleri Merike Saksal lausa 12. detsembrini 2021. aastani.

Ministri otsuse taga võib näha soovi vahetada välja nõukogu, kes talle isiklikult sümpaatne ei olnud. Kui veel eelmise aasta lõpus oli nõukogu Eesti Posti senisele juhile Aavo Kärmasele kinnitanud lepingu pikendamist, siis pärast ministri survel välja kuulutatud avaliku konkurssi otsustati Eesti Posti juht sel kevadel siiski välja vahetada.

Kümme aastat Eesti Posti juhtinud Aavo Kärmas asus juuli alguses tööle Eesti Energiasse, asudes juhtima selle tütarettevõttet Enefit Taastuvenergia, mida riik plaanib peagi börsile viia. Eesti Posti juhib aprillikuust seni Omniva pakiäri Lätis juhtinud Joona Saluveer.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles