Ungari ei ühine euroala konkurentsivõime paktiga

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: SCANPIX

Ungari ei ühine ELi riikide majanduspoliitikate kooskõlastamise paktiga, kuna see nõuaks muutusi maksusüsteemis.


«Praegu Ungari ei ühine euroala konkurentsivõime paktiga,» vahendas EUbusiness riigi peaministri Viktor Orbani sõnu eilsel pressikonverentsil.

Peaminister ütles, et otsus võeti vastu «täielikus rahvuslikus ühtsuses», säilitamaks Ungari sõltumatust maksupoliitikas.

Euroala liikmesriigid saavutasid hiljuti Saksamaa ja Prantsusmaa algatatud nn konkurentsivõime paktis ehk euro paktis esialgse kokkuleppe. Selle peaksid kõik ELi liikmesriigid 24.-25. märtsil toimuval tippkohtumisel heaks kiitma. ELi riikidele, kes euroalasse ei kuulu, on paktiga ühinemine vabatahtlik.

Eelmise aasta aprilli valimistel võitis Orbani paremtsentristlik Fidezi erakond Ungari parlamendis 2/3 kohtadest, lubades majanduskasvu turgutamist nii üksikisiku kui ettevõtte tulumaksu alandamise teel.

Ungari alandas hiljuti tulumaksu firmadele, mille aastatulu jääb 500 miljonit forindi ehk 1,8 miljoni euro piiresse, 10 protsendile. Suuremate ettevõtete tulumaksumäär on 19 protsenti, kuid mitmete erandite tõttu maksavad nad tegelikult riigile väiksema protsendi oma kasumist, vahendas Dow Jones.

«Ettevõtte tulumaksusüsteemide harmoniseerimine ei ole Ungari huvides, kuna Ungari majanduspoliitika siht on muuta riik äriinvesteeringute meelispaigaks,» teatas Ungari majandusministeerium esmaspäeval.«Ungari kavatseb lähiaastatel viia ellu edasisi meetmeid maksude vallas, et tugevdada oma seisundit kesk maksude võidujooksu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles