Ligi: meie panus stabiilsusmehhanismi võib teoreetiliselt 1,3 miljardi euroni ulatuda

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits

Rahandusminister Jürgen Ligi räägib, kuidas aidatakse finantsraskustes Euroopa riike ja kui palju peab Eesti selleks raha mängu panema.

Mis on Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM), milles euroala rahandusministrid üleeile õhtul kokku leppisid, ja kui suur on Eesti panus sellesse?

Lepiti kokku 80 miljardi euro suurune riikide sissemakse, mis alates 2013. aastast nelja aasta jooksul tuleb teha. Eesti makse suurus on 148 miljonit eurot.

Kas saan õigesti aru, et see 148 miljonit eurot pole garantii või teoreetiline võimalus, vaid tegelik summa, mis Eestil tuleb maksta?

Jah. See on reaalne raha.

Euroopa stabiilsusmehhanism on aga tegelikult veelgi suurem.

Lisaks 80 miljardile eurole lubasid euroala riigid vajadusel veel sisse maksta 620 miljardit eurot. Meie panus sinna on umbes üheksa protsenti SKTst. Kokku on seega stabiilsusmehhanismis 700 miljardit. Kindel on sellest 80 miljardit, ülejäänu on teoreetiline summa, garantii maksta vajaduse järgi. Keegi ei saa täpselt teada, kui palju vaja läheb, 700 miljardit on fikseeritud ülempiir. Vajadus sõltub majanduse arengutest, riikide kasinusprogrammidest ja turgude usaldusest valitsuse võlgade vastu.

Saan aru, et tegu on teoreetilise summaga, aga ikkagi – kui palju Eesti peaks selle järgi panustama?

Umbes 1,3 miljardit eurot.

Aga seegi pole veel kõik. Lisaks Euroopa stabiilsusmehhanismile (ESM) on ka eelmisel aastal loodud teine kriisis riikide abistamise skeem ehk Euroopa finantsstabiilsuse tagamise üksus (EFSF). Selle maht on 440 miljardit eurot. Kas sellega Eesti veel liitunud pole?

Tegelikult pole Eesti kummaski sees, ei Euroopa stabiilsusmehhanismis ega ka finantsstabiilsuse tagamise üksuses. Riigikogu peab mõlemad kinnitama. Kui EFSF loodi, ei olnud me euroala liige, selle ülesehitust peame võtma kui kehtivat fakti. Aga nagu teisedki, oleme lubanud sellega liituda.

Kui suur on Eesti panus EFSFi?

EFSFi kapitali sissemakse on meie arvutuste kohaselt 46 000 eurot, muud rahalist sissemakset pole. EFSFile annavad tema liikmed garantiid juhul, kui EFSF liikmesriikidele laenu annab. Seetõttu sõltub Eesti poolt pärast EFSFiga liitumist antavate garantiide maht EFSFi poolt pärast Eesti liitumist antud laenude mahust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles