Jaapani sündmused kukutasid Tallinna ja Vilniuse börse

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Analüütik Tõnis Oja kirjutab Tallinna börsi blogis, et  nii kummalist börsiindeksite sünkroonilist liikumist kui oli eelmisel nädalal, tema ei mäleta.


«Nagu arvata võis, tabas Jaapani aktsiaturgu eelmisel nädalal vabalangus. Esmaspäeval kukkus Nikkei indeks 6,2 ja teisipäeval koguni 10,6 protsenti.

Kui esmaspäeval reageerisid muu maailma börsid Jaapani sündmustele üsnagi vaoshoitult, siis teisipäeva hommikul toimus korralik kukkumine igal pool.

Aga üllatus, üllatus - Jaapani järel järgmised suured kukkujad ei olnud mitte saareriigi naaberbörsid ega suuremad kaubanduspartnerid vaid hoopis meie,» kirjutab Oja.

Nikkei ja Topixi (Tokio börsi üldindeks) järel olid teisipäeval suurimad kukkujad maailmas 5,66 protsendiga Tallinna börsiindeks OMXT ning Vilniuse börsiindeks OMXV, mis langes 5,15 protsenti.

OMXT indeksi 5,66-protsendiline kukkumine oli suurim alates 2008. aasta 20. novembrist. Sel sajandil on meie börsil nii suuri või suuremaid kukkumisi olnud vaid seitsmel korral - neli 2008. aasta oktoobris ja novembris, üks 2007. aasta 8. veebruaril ehk päev pärast indeksi kerkimist ajaloo kõrgeimale tasemele 1043,29 punktinin ning 2000. aasta 17. aprillil.

Siis oli languse põhjuseks Ameerika Ühendriikide turgudel alanud telekomisektori kukkumine. Eesti Telekomi aktsia oli siis üks suuremaid kukkujad Euroopa telekomisektoris.

Mis aga veelgi kummalisem, kolmapäeval, kui Tokio börsil toimus kergendusralli, olid Jaapani börside järel suuremad tõusjad 5,72 ja 5,01 protsendiga Vilnius ja Tallinn.

Enam kui viieportsendilisi tõusupäevi on meie börsil sel sajandil olnud 12, peaaegu 15-aastase ajaloo jooksul aga 38.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles