Ligi: arutelu stabiilsusmehhanismi rahastamisvalemi üle jätkub

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul arutelu Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) sissemaksete arvestamise valemi üle jätkub ja selgus peaks selles osas saabuma Euroopa Ülemkogul märtsi lõpus.

Ligi selgitas BNS-ile, et kaalumisel on see, kas riikide panuse arvestamise aluseks võtta rahvuslik kogutulu (gross national income) või rahvaarv. Algne plaan nägi ette rahvaarvule põhineva arvestusmudeli kasutamist. Eesti soovib rahvusliku kogutulu kasutamist, kuna rahvaarvule põhinev arvestus tähendaks, et vaesemate riikide osalus oleks suhtena majanduse mahtu suurem.

Ligi avaldas lootust, et arvestusmudeli osas sünnib kompromiss.

ESM peaks tööd alustama 2013. aastal ja selle mahuks on kavandatud 500 miljonit eurot.

Esmaspäeval ja teisipäeval toimunud Euroopa Liidu rahandusministrite kohtumise kaalukaim otsus oli Ligi sõnul majandus- ja eelarvepoliitika tõhusama koordineerimise paketi heakskiitmine.

Töö paketiga on käinud eelmise aasta kevadest ja selle sisu on Eesti jaoks vastuvõetav, kinnitas Ligi.

Muu hulgas näeb pakett ette riikide eelarvete osas senisest oluliselt suuremat koostööd Euroopa Liidu tasemel. Koostöö sisaldab tegevusi eelkonsultatsioonidest hoiatuste ja trahvideni välja.

Ligi sõnul säilitavad riigid ka paketi jõustumise järel suveräänsuse eelarvete osas, kuid ilmselt ei soovi ükski riik olla "valge vares" ja ühiselt kokku lepitud reegleid eirata.

Ligi märkis, et kuigi Eesti eelarvepoliitika on olnud konservatiivne, pole tulevastele valitsustele paha, kui on olemas taoline hoiatussüsteem.

Kokkulepe Euroopa Parlamendiga on paketi osas kavas saavutada juunis, et ettepanekud saaksid jõustuda järgmisest aastast.

Lisaks arutasid rahandusministrid Euroopa Liidu määruse eelnõud, mis reguleerib väärtpaberite lühikeseks müüki ja krediidiriski vahetustehinguid. Määruse eesmärk on suurendada finantsturgude stabiilsust ning vähendada tehingutest tulenevaid võimalikke riske, teatas rahandusministeerium.

Ülemäärases eelarvepuudujäägis olevaile Ungarile ja Poolale panid rahandusministrid südamele nõukogu soovitustest kinnipidamist ning puudujäägi vähendamist kolmele protsendile sisemajanduse koguproduktist vastavalt Ungari puhul 2011. ja Poola puhul 2012. aasta lõpuks.

Euroala ministrite kohtumisel arutati euroala majanduse olukorda. Tervitati Portugali otsust rakendada täiendavaid eelarve konsolideerimise meetmeid ning plaanitavat tööturu reformi, mis aitab tõsta riigi konkurentsivõimet. Portugali rahandusminister kinnitas, et eelarvepuudujäägi vähendamise eesmärk täidetakse planeeritult, vahendas rahandusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles