Ungari valitsus kavatseb kehtestada «hamburgerimaksu»

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McDonald’si hamburger
McDonald’si hamburger Foto: AFP / Scanpix

Ungari valitsus jätkab püüdeid suurt eelarvepuudujääki vähendada, sepitsedes selliseid uusi meetmeid nagu n-ö hamburgerimaks, elektrooniline maanteemaks ning tervisekindlustusmaksetele miinimummäära kehtestamine.


Hamburgerimaks hakkaks kehtima ebatervislikele toidule ja jookidele ning selle tulu läheks tervisekindlustusfondi, vahendab Budapest Business Journal.

Elektrooniline maanteemaks hakkaks kehtima aastast 2013 raskeveokitele.

Tervisekindlustusmaksete miinimummääraks kavatseb valitsus kehtestada 3000-5000 Ungari forinti (11-18 eurot) ning see määr hakkaks kehtima ka füüsilisest isikust ettevõtjatele. Praegu maksavad tööandjad tervisekindlustusmaksuks 3 protsenti brutopalkadest.

Peale selle loodab valitsus saavutada kulusäästu, saates töövõimetuspensionärid meditsiinilisele läbivaatusele, et teha kindlaks, kas nad ikka on töövõimetud. Lisaks võib kaduda praegu eakatele kehtiv tasuta sõiduõigus ühistranspordis.

Valitsus kavatseb avalikustada reformipaketi, kus need meetmed sisalduvad, veebruari lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles