Novembris oli euroala osakaal Eesti ekspordis alla kolmandiku

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palkide laadimine kaubalaevale Pärnus.
Palkide laadimine kaubalaevale Pärnus. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Eesti eksport euroala riikidesse moodustas mullu novembris 29 protsenti Eesti koguekspordist ja import euroala riikidest 38 protsenti.

Mullu novembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 861 miljoni euro (13,5 miljardi krooni) väärtuses ja imporditi Eestisse 901 miljoni euro (14 miljardi krooni) eest, teatas statistikaamet.

Samal kuul kasvas kaupade eksport jooksevhindades võrreldes 2009. aasta novembriga 48 protsenti ja import 38 protsenti. Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga vähendas ka kaubavahetuse puudujääki, mis oli 40 miljonit eurot (625 miljonit krooni). Eesti kaubavahetuse puudujääk euroala riikidega oli aga 96 miljonit eurot (1,5 miljardit krooni).

Eesti kaupade sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (viiendik Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (17 protsendiga) ja Venemaa (10 protsendiga). Võrreldes 2009. aasta novembriga suurenes eksport Rootsi üle kahe korra ehk 97 miljonit eurot. Eksport suurenes oluliselt ka Soome (31 protsenti) ja Venemaale (47 protsenti)

Rootsi veeti kõige enam elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Venemaale mehaanilisi seadmeid ning jooke ja alkoholi.

Peamised riigid, kust Eestisse novembris kaupu sisse ostis, olid Soome (15 protsenti Eesti koguimpordist), Rootsi ja Saksamaa (kumbki 11 protsenti). Võrreldes 2009. aasta novembriga suurenes kaupade sissevedu kõige enam Rootsist (44 miljoni euro võrra).

Oluliselt suurenes kaupade import ka Venemaalt ja Soomest. Soomest imporditi peamiselt elektriseadmeid ning naftasaaduseid, Saksamaalt elektriseadmeid ja mehaanilisi seadmeid ja Rootsist elektriseadmeid ning sõidukeid ja nende osi.

Nii Eesti ekspordis kui impordis tegid novembris ilma masinad ja seadmed, mineraalsed tooted ning põllumajandussaadused ja toidukaubad. Masinaid ja seadmeid eksporditi üle kahe korra rohkem kui aasta varem ning nende import kasvas ligi kaks korda.

Oluliselt suurenes ka metallide ja metalltoodete (68 protsenti) ning puidu ja puittoodete eksport (44 protsenti). Samuti kasvas märkimisväärselt metalli ja metalltoodete sissevedu (52 protsenti).

Ajavahemikus jaanuar-november 2010 võrreldes 2009. aasta sama perioodiga suurenes Eesti eksport 32 ning import 26 protsenti.

Balti riikides kasvas mullu novembris Lätis kaupade eksport 29 ja Leedus 48 protsenti. Läti ja Leedu import kasvas vastavalt 38 ning 50 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles