Tõnis Oja: euroaasta algas börsil võimsalt

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Analüütik Tõnis Oja kirjutab Investmentori blogis, et Tallinna börsile algas euroaasta võimsalt - börsiindeks OMXT kerkis nädalaga 9,5 protsenti ning sellega olime enim kerkinud börs kogu maailmas.


Üle 10 protsendi kallinesid nädalaga tervelt kuus aktsiat: Silvano FG, Ekspress Grupp, Baltika, Tallink, Harju Elekter ja Tallinna Vesi.

Samas ei pole tegemist kaugeltki parima aasta esimese kauplemisnädalaga Tallinna börsi ajaloos. Suurima aasta alguse tõusu tegi börs 1997. aastal, mil indeks kerkis esimesel viiel kauplemispäeval 17,3 protsenti.

Teisel kohal oli 1998. aasta 12,25 ning kolmandal kohal 2009. aasta 11,7 protsendiga. Selle aasta esimesed viis kauplemispäeva on paremuselt alles neljandal kohal.

Aasta esimene kauplemisnädal ei anna erilist aimu ka selle kohta, milline võib tulla aasta tervikuna. Kui 1997. aasta tõus jäi kuni eelmise aastani ajaloo parimaks, siis tolle aasta teisel poolel valitses juba langus ning toonasesse aastasse jäävad ka meie börsiajaloo neli suurimat kukkumispäeva.

Järgnev, 1998. aasta on aga jäänud suurima langusega aastaks tänaseni. 2009. aastal oli ka tervikuna üsna hea - OMXT kerkis üle-eelmisel aastal 47 protsenti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles