Vihmane suvi uhtus Pärnu kaupmeeste kasumi

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sümboolne pilt meenutamaks möödunud suve: igav liiv ja tooliväli, tööd ei leidnud kusagilt.
Sümboolne pilt meenutamaks möödunud suve: igav liiv ja tooliväli, tööd ei leidnud kusagilt. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Enam kui kümme aastat Pärnu rannas suviti äri ajanud Aivar Mäesoo mäletamist mööda pole ärilises mõttes nii pilvist suve kui tänavune olnud eelmise sajandi 97. aastast.


Korralikke rannailmu võis peaasjalikult rannatoolide laenutamisega tegeleva Mäesoo sõnade järgi kogu suve peale kokku lugeda ühe käe sõrmedel, kirjutab

Pärnu Postimees

.

Mäesoo ei räägi mitte teenimata jäänud kasumist, vaid suurest kahjumist. Müüki praktiliselt ei toimunud, aga palka oli Arkin AMi palgal olevale ligi viieteistkümnele töötajale ikka vaja maksta.

«Kolme kuu jooksul tuli sadu tuhandeid kroone palkadeks maksta,» lõi Mäesoo hapul ilmel numbreid kokku. Side tänava pikendusel oleva kioski eest aga küsis linn Mäesoolt suve peale nelikümmend tuhat krooni. Rohkem, kui kiosk käivet suutis teha.

Mäesoo ei hakka salgamagi, et tööjõukulude kokkuhoidmiseks tuli kioskile luugid ette jätta. Hakkas päike pilve tagant piiluma, tuli poisid ja tüdrukud jälle tööle kamandada.

Kuni septembri lõpuni rannapromenaadi Kuuse tänava pikendusel asuva kioski eest linnavalitsusele üüri maksev OÜ Elisabeth lõpetas aga šokolaadi ja muu suupärasega kauplemise juba augustis. Selliste ilmadega ei taha keegi isegi mitte kuuma šokolaadi, rääkimata jäätisest või karastusjookidest.

Ega suvekuudelgi äri Elisabethi omaniku Ingre Proosi ütlust mööda just õitsele puhkenud. Vaid paar päeva olevat olnud sellised, kus müüginumbrid lakke kargasid ja kassa viis korda niisama kopsakas kui tavalisel, vihmasel suvepäeval.

Viljandimaalt pärit ettevõtja Jüri Kotsetov, kes juba neli suve käinud Pärnu tänavatel aiasaadustega kauplemas, on veendunud, et tema rahakoti päästis sel suvel vaid see, et ta kolme kuu asemel vaid kuuks kauplemisloa lunastas.

Kasum jäi nelja müügiletiga küll teenimata, kuid kahjumit ei saanud.

Koos perega promenaadi äärde puhkekeskuse Saku Shack püsti pannud Marianne Tori ütles, et tõepoolest, enamiku suvest polnud neil teha muud kui end pere seltsis mõnusalt tunda ja merd vahtida.

Ka Tori kinnitas, et nii kehva suve kui tänavune pole tema viieaastase rannakaupmehe karjääri jooksul ette tulnud. «Aga see ei tähenda, et appi-appi, järgmisel aastal ei taha - tahan ikka.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles