Eksminister nimetab riigieelarve koostamist katastroofiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi aastate eest Isamaaliidu suurkogul kõnelemas.
Taavi Veskimägi aastate eest Isamaaliidu suurkogul kõnelemas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

IRLi kuuluv endine rahandusminister Taavi Veskimäe sõnul ei ole kuidagi võimalik olla rahul praegu käiva eelarve koostamise protsessiga ning seda iseloomustades kasutab ta sõna katastroof.

«Mina ei ole eelarve koostamise protsessiga rahul, nii eelarvet teha ei tohiks. Eelarve koostamise protsess on olnud katastroof, mis ei paista olevat veel lõppenud,» ütles riigikogu liige Taavi Veskimägi Postimees.ee'le.

Tema sõnul asendus valitsuse ülioptimistlik rahuolu septembri alguses täielikku kaost meenutava tõmblemisega.

«Ma suudan üles lugeda vähemalt 7-8 asja, mida ma näen, kuidas eelarvet teha ei tohi, aga mida hetkel tehakse,» ütles ta. Põhilise veana tõi ta välja, et tulusid ei tohi planeerida kuludest lähtuvalt.

Ta nimetab sellist käitumist põhimõttevabaks lähenemiseks, mis viib välja ettepanekuteni stiilis suurendada neli korda gaasiaktsiisi.

Veskimäe hinnangul ei ole valitsuse ees praegu mitte ainult ülesanne kulusid vähendada ja lubatud soodustusi tagasi võtta, vaid tulude-kulude struktuuri selliselt muuta, et see looks eeldusi uuele majanduse kasvufaasile.

«Kriis on alati suur võimalus. Võimalus muutusteks. Seda pole kasutatud,» ütles ta. Paradigmaatiliste muutusteta edasi liikumine tähendab eksministri hinnangul veelgi keerulisemat olukorda 2010. aastal.

Valitsuse lagunemise kuuldusi kommenteerides ütles Veskimägi, et paremat koalitsiooni kui tänane, koalitsioonis osalevaid erakondi vaadates, Eestile olla ei saa. «Koalitsiooni senine tegevus on olnud kahjuks aga alla igasugust arvestust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles