Maailma aktsiaturud kukkusid teist päeva järjest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Globaalse finantskriisi võimalikust saabumisest rahutuks muutunud investorite tegevuse tagajärjel langesid maailma aktsiaturud ka täna, ehkki keskpangad teatasid uutest suurtest rahasüstidest.

USA pangandushiiu Lehman Brothersi pankrotiavalduse järel Aasiast alanud langus levis päeva jooksul Euroopasse ning nakatab ilmselt ka äsja avanenud USA börsid, vahendas AFP. Seda hoolimata asjaolust, et tähtsamad keskpangad andsid teisipäeval turgudele juurde kokku 210 miljardit dollarit.

Londoni ja Tokyo börsid kukkusid täna üle nelja protsendi, jõudes viimase kolme aasta madalaimale tasemele, sama palju langes eelmisel ööl ka Wall Street. Hong Kong sulgus üle viie protsendi, Soul üle kuue protsendi madalamal tasemel.

Norra börsil küündis langus aga koguni üheksa protsendini, mille põhjuseks on lisaks üleilmsele finantskriisile ka nafta hinna kiire langus – alla 90 dollari barrelilt.

Kõige suurem paanika tabas aga Venemaa tähtsaimat dollaril kauplevat börsi, kus aktsiad kaotasid täna üle 11 protsendi oma väärtusest ning kõige rängemalt kannatasid energiahiiud, eesotsas Gazpromi ja Rosneftiga. Kaose pidurdamiseks peatati seal kauplemine juba tund enne ametlikku sulgemisaega.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes juba varase kauplemise käigus pool protsenti ning selle põhjuseks oli kartus, et krediidikriisi järgmiseks suureks ohvriks võib saada kindlustusgigant American International Group, mille aktsiate väärtus langes kohe alustuseks 70 protsenti.

New Yorgi kuberner David Paterson teatas juba, et korporatsioonil on aega vaid üks päev 80 miljardi dollari leidmiseks, mis aitaks hoida ära pankrotti. Investorid ootavad veel täna  teadet USA Föderaalreservist, mis võib turgude rahustamiseks järsult langetada intressimäärasid – kuulduste kohaselt isegi kuni 75 baaspunkti võrra.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles