Kreeka hirmutab taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halloweeni tähistajad.
Halloweeni tähistajad. Foto: SCANPIX

Kreeka riigivõlakirjade intressid on sooritanud suure hüppe. Poliitiline olukord Ateenas enne homseid kohalikke valimisi on ebastabiilne.


Kreeka 10-aastaste võlakirjade tootlused tõusid eile 11,34 protsendi peale, lähenedes maikuu ajaloolistele tipptasemetele – mil Euroopa Liit ja Rahvusvaheline Valuutafond riigi välja pidid aitama. Sest vastasel korral oleks Kreeka läinud maksekatkestuste teed.

Peaminister George Papandreou ähvardab erakorraliste üldvalimistega, kui valijate toetus tema räsitud Sotsialistlikule parteile oluliselt peaks kukkuma. Arvamusküsitluste valguses on see tõenäoline, partei populaarsus on stabiilselt teel allamäge.

Oma ähvardust kordas peaminister ka neljapäeva õhtul Kreeka lääneosas Patrase linnas esinedes. See linn on Papandreoude perekonna poliitiline kants.

«Ma ei kõhkle tegemast, mida olukord nõuab – kui meie ebapatriootlik opositsioon jätkab Kreeka rahva võitlusvaimu õõnestamist. Ja ma ei blufi,» ütles Papandreou.

Võlakirjade tootluste hüpe tuli Kreeka jaoks ebamugaval hetkel. Eurotsooni jaoks samuti. Seda seetõttu, et investorite ridades on kasvamas hirm ühisraha võlakriisi arengute pärast.

Intressid tõusid enam kui veerandi protsendi võrra ja Kreeka on seega rambivalguses tagasi.

HSBC vanemanalüütik Steven Major ütles: «Näib, et Kreekal on ees rasked päevad. Võib-olla on Kreeka ja eurotsooni jaoks käes kriitiline hetk.»

Analüütikud ütlesid, et Papandreou jäik positsioon peegeldab poliitilise konsensuse puudumist fiskaalsete ja struktuursete reformide suhtes, mis majanduse jaluleaitamiseks vajalikud on. EL-IMFi programmi vastu on nimelt nii konservatiivsed kui vasakpoolsed parteid.

Sotsialistid said 13 kuud tagasi võimsa valimisvõidu, platvormiks sotsiaalne solidaarsus. Muuhulgas lubasid nad suurendada majanduslanguse künnisel sotisaalhoolekande kulutusi.

Poliitikakommentaator Taki Michas ütles: «Papandreout ei valitud mitte karmi reformiprogrammi läbi viima. Nii et tegelikult tuleks tal võib-olla rahvalt uus mandaat saada, et EL-IMFi meetmetega jätkata.»

Vasaku tiiva poliitikud väidavad, et kuna käesoleva aasta maksulaekumised on osutunud oodatust madalamaks, hakkavad EL ja IMF nõudma täiendavaid palga- ja pensionikärpeid – lisaks tänavusele 15-20-protsendile – ning käibemaksu ja aktsiiside tõstmist.

Konservatiivse erakonna Uus Demokraatia liider Antonis Samaras ütles ringkäigul Ateena vaestelinnaosas Keratsinis: «Selle asemel, et kreeklasi üldvalimistega šantažeerida, peaks peaminister võtma veidi aega lihtinimestega suhtlemiseks – et näha, kui raske neil praegu on.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles