Prantslastel streigi tõttu kütusepaanika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse ametiühingutöötajad eile naftatöötlustehase sissepääsu blokeerimas.
Prantsuse ametiühingutöötajad eile naftatöötlustehase sissepääsu blokeerimas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaad ähvardab tuleval nädalal kütusepuudus, kuna pensioniprotestide tõttu on seiskunud praktiliselt kõik naftatöötlustehased.


Et inimesed tanklates pettuma ei peaks, tuleb valitsusel ilmselt lasta käiku oma strateegilised naftavarud. Kui tehased pikemat aega seista kavatsevad, satub presidendi pensionireform suure surve alla.

Eile teatas Sarkozy igatahes valitsuskabinetile, et reformiga minnakse lõpuni välja ning rohkem järeleandmisi ei tehta. Peamine muudatus saab olema pensioniea tõstmine 60 aasta juurest 62 peale, et vältida olukorda, kus pensionisüsteemi aastaks 2018. juba 42 miljardi euro suurune auk hakkab tekkima.

Eile protestis Prantsusmaa tänavail 3,5 miljonit inimest, mis on ajalooliselt üks suuremaid demonstratsioone. Ilmselt jätkavad oma streiki täna ka rongijuhid.

«Vastuseis on läinud väga teravaks ja see võib tähendada, et läbirääkimistes tuleb pööre,» ütles Barclays Capitali analüütik Laurence Boone.

Bensiinipuudus – mille tegelikuks põhjuseks on ilmselt paanikast lähtuv kokkuost, mitte niivõrd varude lõppemine – langeb väga ebamugavale ajahetkele. Sest just praegu on paljud Prantsuse pered plaanimas oma puhkusereise, kuna lastel tuleb koolivaheaeg.

Total teatas eile, et paneb Prantsusmaal kinni kõik oma kuus tehast. Nimelt olevat töötajatest nii suur puudus, et tehaste käivitamine tähendaks ohutusnõuete rikkumist.

Kokku on Prantsusmaal 12 naftarafineerimistehast. Kaheksa neist seisavad. Neli seisid ka varem või töötasid aeg-ajalt väikese koormusega – seda seetõttu, et Marseilles’ sadamatöölistel käis juba varem teistel põhjustel kahenädalane streik, mistõttu toornafta tehastesse ei jõudnud.

«Me usume, et tuleva nädala keskel, teisipäeval või kolmapäeval, hakkab paiguti esinema probleeme,» ütles Reutersile naftatootjate liidu UIP juhataja Jean-Louis Schilansky.

«Seetõttu tuleb valitsusel lähipäevil otsustada, kas nad soovivad võtta kasutusele strateegilised varud.»

Varusid on Prantsusmaal 99 päeva naftavajaduste katteks.
Valitsus on üritanud inimesi rahustada ja viidanud reservide kasutamise võimalusele, väites, et riigi 219 kütuselaos on piisavalt varusid kõigi 12 500 tankla tarvis.

Samas hakkasid streikivad töölised mõnda ladu eile juba blokeerima ning uudiskanaliteni on jõudnud teated pikkadest kütusesabadest ja ostupaanikast teatud piirkondades.

Rahvusvaheline Energiaagentuur ütles, et Prantsusmaale võiksid vajadusel appi tulla ülejäänud Euroopa tehased.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles