Sester Swedbanki maksest: raha läheb võimalusel reservidesse

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester
Rahandusminister Sven Sester Foto: Erik Prozes

Rahandusminister Sven Sester tervitas Swedbanki otsust maksta erakorralist dividendi ning selle panust riigieelarvesse, kuid lubab, et lisaeelarvet riik selle peale ei tee.

«Tegemist on riigi mõistes ühekordse tuluga,» rõhutas Sester. «Riik peab jälgima, mis on ühekordsed maksed ja mis on pikaajaline tulu ja vastavalt sellele ka pikaajaline kulu. Need on asjad, mida peab lahus hoidma.»

Kuna see tulu laekub selle aasta eelarvesse ootamatult ehk seda ei planeeritud eelarvet kokku pannes, siis viib see riigieelarve tõenäoliselt ülejääki. «Täiendavate tulude tekkimisel me ei võta kiirelt lisaeelarveid vastu, vaid pigem suuname selle reservidesse. Kriisiaastad näitasid selgelt, et reservid on kullaväärtusega,» lubas Sester.

Kuigi erakorraliselt laekuva 100 miljoni euroga saaks katta järgmisel neljal aastal planeeritud lastetoetuse tõstmise 60 euroni, siis Sesteri sõnul ühekordse tuluga neid katta kuidagi ei saa. «Toetused, pensionid, palgad – need on kohustused, mille riik võtab endale mitte kuuks, kaheks või aastaks, vaid baaskuluks aastateks. Neid katta ühekordsete tuludega on väga lühinägelik,» sõnas ta.

Ka aktsiisitõuse ei saa sellest tulenevalt kuidagi ära jätta, kuna keegi ei saa garanteerida pidevaid ühekordseid tulusid järgnevateks aastateks.

Sesteri sõnul on poole aastaga laekunud juriidiliste isikute tulumaksu tänavu 7,4 protsenti rohkem kui mullu samal ajal ehk 185 miljonit eurot.

«See näitab seda, et küpsemas arengufaasis ettevõtteid on üha rohkem ja nad saavad jagada oma kasumit nii omanikele kui ka ühiskonnale, makstes dividende ja sellelt riigile ka tulumaksu. Ning pigem on laekumiste taga olnud just erakapitali ettevõtete laekumised, mitte riigiettevõtete omad,» selgitas ta.

Peaminister Taavi Rõivas hõiskas vahetult pärast Swedbanki teadet sotsiaalmeedias: «Hea näide sellest, et soodne maksukeskkond aitab kasumit akumuleerida ning ettevõtte edu on ka ühiskonna võit».

Swedbank teatas täna, et maksab Eesti tütarettevõttes akumuleerunud kasumist 400 miljonit eurot välja erakorralise dividendina. Korralisi dividende makstakse 150 miljonit eurot. See tähendab, et riigieelarvesse tasutakse sel aastal kokku umbes 130 miljonit eurot ettevõtte tulumaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles