Ansip: Venemaa osatähtsus Eestis tõuseb pidevalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Artur Sadovski

Peaminister Andrus Ansip ütles tänases Vikerraadio saates «Reporteritund», et Venemaa mängib Eesti majanduses ja turisminduses üha suuremat rolli ning ta ei mõista inimesi, kes väidavad, et kahe riigi suhted on viletsad.

Ansipi väitel oli aastal 2000 Venemaale mineva ekspordi osatähtsus 2,4 protsenti koguekspordist, kuid viimasel kuul oli numbriks juba 13 protsenti.

«Ühe kuu põhjal ei saa suuri üldistusi teha, kuid osatähtsus on pidevalt kasvanud ja on juba 10,4 protsenti koguekspordist,» sõnas ta. «Majandussuhted on järjest paranenud ja seda vaatamata vahepeal Venemaalt kõlanud üleskutsetele.»

Ansip meenutas, et Venemaalt kutsuti üles Eesti kaupu mitte ostma ja Eestit külastama. Peaministri sõnul on sellele vaatamata turistide arv aastates 2007-2009 kasvanud kaks korda ja selle aasta esimesel poolel võrreldes eelmise aastaga kasvanud lausa 48 protsenti.

Ansipi väitel külastatakse Eestis endiselt kõige enam Soomest (52-54 protsenti). Varem on teisel kohal olnud Rootsi, millele on ühtlase grupina järgnenud Läti, Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa, Hispaania, Iirimaa ja Venemaa. Nüüd on Venemaa aga selgelt teisel kohal ja nende osakaal on 14 protsenti koguarvust.

«Ei saa hästi aru inimestest, kes räägivad, et suhted tuleb korda teha,» nentis Ansip. «Võrreldes aastaga 2000 on suhted selgelt paranenud. Kui suur see ekspordi osatähtsus olema peaks? 30 või 100 protsenti?»

Ansip rõhutas ka, et kaupmehed ei peaks pea ees Venemaa turule tormama, sest ajalugu on näidanud, et sealt võib tulla väga ootamatuid otsuseid. Näiteks tõstis Ansip esile Venemaa keelu Soome lihale ja Leedu piimale, mis nende turule ei pidavat kõlbama.

«Meie suhted on head ja loodan, et jäävad heaks ka tulevikus, kuid inimesed peaks õppima, mis on juhtunud kolleegidega mujalt,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles