Valitsus jõudis tuleva aasta eelarve osas kokkuleppele

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi
Rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits

Valitsus leppis tänasel kabinetinõupidamisel kokku, et 2011. aasta riigieelarve kulude maht on pisut üle 94 miljardi krooni, mis on nelja miljardi krooni võrra suurem kui käesoleval aastal ja seda eelkõige üleliigsete saastekvootide müügitulude ja välistoetuste parema kasutuse arvelt.

Hariduskulud kasvavad tuleval aastal 7,9 protsenti, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Tuleva aasta eelarves on läbi aegade kõige suurem osakaal investeeringutel. Riik plaanib investeerida 16 miljardit krooni, mis on 16 protsenti rohkem kui sel aastal. Oluliselt kasvavad kohalike omavalitsuste investeeringud, mida on tuleval aastal ühe miljardi krooni jagu.

2011. aasta riigieelarve tulude maht on 90 miljardit krooni. Sel aastal lõpetab Eesti riik oma eelarveaasta tõenäoliselt ühe väikseima defitsiidiga Euroopa Liidus, milleks on 1,3 % SKT-st. Tuleval aastal taastuvad sissemaksed teise pensionisambasse, mille aastane kulu on 1,2 miljardit krooni. 2011. aasta eelarve defitsiit on suurusjärgus 4 miljardit krooni.

Rahandusminister Jürgen Ligi märkis, et suurimat rahulolu pakub 2011. aasta eelarvekava puhul prognoositava defitsiidi vähenemine.

«Eelarvestrateegia järgi oli seatud eesmärgiks alandada defitsiiti kahe protsendini SKT-st. Valitsuskabineti tänase otsuse kohaselt jääb tuleva aasta eelarve defitsiidiks 1,6 protsenti SKT-st. Kokkulepped sündisid valitsuses kitsaste aegade kiuste suhteliselt valutult ja varakult,» märkis Ligi.

Valitsus plaanib tuleva aasta riigieelarve kinnitada järgmise nädala neljapäeval, 23. septembril. Riigieelarve antakse riigikogule üle 27. septembril.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles