Zuma eesmärk: algharidus kõigile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Aafrika president Jacob Zuma kutsus enne eilset MMi finaali kokku tulnud Aafrika liidreid üles pingutama selle nimel, et miljoneid lapsi arengumaades koolisüsteemi kaasata.

«Me korraldasime selle tippkohtumise, et esimene Aafrika pinnal toimunud jalgpalli MM võiks jätta endast igavese jälje,» ütles Zuma Pretorias peetud koosolekul, kus osalesid ka ÜRO ja rahvusvaheliste spordiliitude esindajad.

«Kõige tähtsam tulevikuinvesteering mistahes riigis on haridus. Ei ole sellest kõrgemat eesmärki.»

Koosolekul viibisid küll Kenya, Burkina Faso, Mosambiigi ja naaberriigi Zimbabwe liidrid, kuid kohtumine ei kujunenud nii esinduslikuks, kui loodeti.

FIFA üritab kampaaniaga 1GOAL, millesse on kaastatud mitmed kuulsad jalgpallurid, tõmmata enne septembrikuist ÜRO arengukonverentsi tähelepanu vajakajäämistele alghariduse valdkonnas.

Kampaaniat toetavad teiste hulgas Portugali jalgpallitäht Cristiano Ronaldo, Kolumbia popstaar Shakira ja USA välisminister Hillary Clinton.

«Jalgpall võib luua võimalusi seal, kus lootust pole. Ning sellele tahame me pühenduda ka tulevikus,» ütles kohtumisel FIFA president  Sepp Blatter.

Hollandi peaminister Jan Peter Balkenende ütles, et finantskriisi varju peituda ei oleks antud olukorras õige.

«Haridus- ja tervishoiusüsteemide hävitamine eelarvekärbetega ei ole mõistlik viis majanduse taastamiseks,» ütles ta.

ÜRO seadis endale 2000. aastal üheks eesmärgiks kindlustada igale lapsele maailmas vähemalt algharidus.

1GOAL kutsub vaeseid riike üles eraldama hariduse tarvis vähemalt 20 protsenti oma eelarvetest ning julgustab Aafrika liidreid koostama konkreetset kava, kuidas tagada kõikidele kontinendi lastele aastaks 2014 hariduse omandamise võimalus.

1GOAL kutsub ühtlasi üle annetajaid, et nood neljakordistaksid oma panust haridusvaldkonda 4 miljardilt dollarilt 16 miljardile dollarile aastas. Kampaanias osalejate sõnutsi on haridussüsteemi ukse taha jäänud 72 miljonit last kogu maailmas, kusjuures pooled neist on Aafrikast.

Vaesemates maades nagu Malawi, Uganda ja Tšaad lõpetab algkooli alla 40 protsendi nimekirja kantud lastest.

UNESCO on samuti pöördunud annetajate poole palvega Aafrika haridust suremate summadega toetama hakata. UNESCO andmetel kahanes Sahaara-aluse Aafrika hariduse toetuste summa, mis aastal 2007 oli 1,72 miljardit dollarit, 2008. aastaks 1,65 miljardile dollarile, kuigi koolidesse registreeriti rohkem lapsi.

«Haridus on Aafrika kõige võimsam vastumürk vaesusele,» ütles möödunud nädalal UNESCO peadirektor Irina Bokova, kes ühtlasi kiitis Zumat tippkohtumise korraldamise eest: «Liidrid peavad haarama kinni sellest võimalusest, et toetada jõuliselt kvaliteetse hariduse tagamist Aafrika lastele.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles