Šampanja pudelid on nii paksud ja tugevad, et neid tehakse vahel enne laevade ristimist meelega õhemaks vältimaks purunemata jäämise halba ennet, tõusnud transpordi- ja tootmiskulud sunnivad nüüd šampanjatootjaid senisest kergemate pudelitega õnne katsuma.
Prantslased katsetavad kergemaid šampanjapudeleid
Juba 19. sajandist alates on šampanjat villitud paksust klaasist pudelitesse, mis kaaluvad umbes 900 grammi, kirjutab Financial Times.
Šampanjatootja G.H Mumm, mis kuulub kontserni Pernod Ricard, on valmis saanud 2,5 miljonist pudelist koosneva katsepartii. Tühi katsepudel kaalub 835 grammi ning villituna ulatub selle kaal ligi 2 kilogrammini.
Mumm on pannud kergemad pudelid 2,5 aastaks keldrisse seisma. Ettevõte ei tohi kergetes pudelites šampanjat müüa enne, kui on saanud selleks loa šampanjatootjaid ühendavalt organisatsioonilt Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC). CIVC liikmed müüvad aastas 330 kuni 340 miljonit pudelit šampanjat.
Katse õnnestumisel soovitab CIVC õhemaid pudeleid ka teistele tootjatele. Kergem pudel aitaks kokku hoida transpordikuludelt. Ka pudelite hind on tõusnud aastaga üle 40 protsendi, sest klaaspudelite tegemine on energiamahukas.