BP boss sõidab venelasi rahustama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Hayward.
Tony Hayward. Foto: Richard Perry/NYT

BP tegevjuht Tony Hayward võtab lähiajal ette reisi Venemaale, et kinnitada president Dmitri Medvedevile: naftafirma ei ole Mehhiko lahe reostuse tõttu kokkuvarisemise äärel.

BP teavitab täna avalikkust, et firma kulutused lekke peatamisel ja keskkonnareostusega võitlemisel on tõusnud 2 miljardi dollarini.

Eile istus Suurbritannias koos BP nõukogu, et arutada võimalusi kahjunõuete hüvitamiseks ja investorite usalduse taastamiseks.

Muuhulgas kaaluti 10 miljardi dollari suurust võlakirjaemissiooni ja täiendavat varade müüki 10 miljardi dollari ulatuses. Seda kõike lisaks juba eelnevalt kinnitatud 10-miljardilisele müügile, otsusele peatada kolmeks kvartaliks dividendimaksed ning vähendada kapitalimahutusi.

BP teade varade müügist tegi murelikuks mitmed riigid, kus firma tegusteb – Venemaa kaasa arvatud.

Venemaa ja USA on BP peamised tegevuspiirkonnad. Praktiliselt iga neljas BP naftabarrel tuleb Venemaalt.

Hayward soovib saada kokku Medvedeviga, et kinnitada talle BP valmisolekut ja võimeid lekkest lähtuvate kohustustega toime tulla. Kohtumist ei ole veel ametlikult paika pandud ning reisi toimumise aeg on lahtine.

On üsna kindel, et Moskvas tuleb arutlusele küsimus, kas BP kavatseb müüa osad oma varadest Venemaal.

Sarnased jutuajamised seisavad Haywardil ees ka käesoleval nädalal Londonisse kogunevate riiklike naftafirmade juhtidega.

Samuti kohtub Hayward investorite ja töötajatega, kes pole alates aprilli lõpust Ameerikas viibinud tegevjuhti juba pikemat aega näha saanud.

BP on pidanud tõdema, et tema põhipartner õnnetus Mehhiko lahe projektis - Macondo puurkaevus 25-protsendilist osalust omav Anadarko - ei soovi omalt poolt koristustöödesse panustada.

Anadarko on tänaseni keeldunud maksmast esimest arvet, mille BP neil esitas. Kui BPd ei mõisteta süüdi raskes hooletuses, tuleb Anadarkol katta neljandik kulutustest.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles