Prantsusmaa tahab tõsta pensioniiga 62. eluaastani

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Top Foto / SCANPIX

Prantsusmaa valitsus kavatseb tõsta kahe aasta võrra pensioniiga ja suurendada rikaste inimeste maksukoormat.

Valitsus tutvustab täna pikalt ettevalmistatud pensioniea tõstmise plaani seniselt 60-lt kuni 62. eluaastani aastaks 2018, rääkis tööminister Eric Woerth AFP vahendusel.

«Meie pensionisüsteemi päästmine on pakiline asi,» rääkis Woerth pressikonverentsil. «Pikemalt töötamine  on paratamatu. Maagilist lahendust pole.»

Pensioniea tõstmisest rääkimist on peetud tabuks alates 1982. aastast, mil hakkas kehtima õigus minna pensionile 60-aastaselt. Tegemist on sotsialistist presidendi Francois Mitterrand’i valitsuse pärandiga.

President Nicolas Sarkozy saab pensionireformiga tutvuda juulis ja parlamendi ette peaks see jõudma septembris.

Ametiühing on ähvardanud võidelda valitsuse kava selle vastu streikide ja meeleavaldustega.
Woerth rääkis meediale, et partnerriigid Euroopas on pensioniiga kergitanud ja kõrvaltvaatajaks pole selles osas lihtsalt võimalik jääda.

Lisaks sellele plaanib valitsus viia sisse mitu uut maksu suure sissetuleku ja kapitali pealt. Taoline samm aitab kaasa pensionide maksmisele 3,7 miljardi euro suuruse rahasüstiga, rääkis minister.

Reformiga tahetakse vähendada sotsiaalabisüsteemi tohutut puudujääki. Makstavate pensionide ja pensionimaksude vahe käriseb sel aastal 32 miljardi euroni. Ilma reformita veniks see paarikümne aastaga 80 miljardini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles