Ungari valitsus kavatseb loobuda astmelisest tulumaksust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unari peaminister Viktor Orban täna parlamendile valitsuse uut majandusprogrammi esitlemas.
Unari peaminister Viktor Orban täna parlamendile valitsuse uut majandusprogrammi esitlemas. Foto: SCANPIX

Ungari valitsuse täna avalikustatud uus majandusprogramm näeb ette mitut muudatust riigi maksusüsteemis.


Kahe aasta jooksul on plaanis kehtestada 16-protsendine proportsionaalne tulumaks. Ettevõtte tulumaks firmadele, mille aastakasum on kuni 500 miljonit forinti (28 miljonit krooni), alaneb kava kohaselt 19 protsendilt kümnele. Samuti plaanib valitsus kehtestada kolmeks aastaks maksu pankadele, vahendasid välisagentuurid.

Veel kavatseb valitsus muuhulgas kärpida riigiasutuste eelarveid. Nende meetmete peaeesmärk on alandada riigieelarve puudujääki. Valitsus tahab selle juba tänavu vähendada 3,8 protsendini SKTst.

Ungari peaministri pressiesindaja ütles eelmisel nädalal, et riigi majandus on väga tõsises olukorras, sest eelmine valitsus manipuleeris andmetega, ning maksejõuetusest rääkida ei ole mingi liialdus.

Hiljem ütles Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn aga, et spekulatsioonid maksejõuetusest on «metsikult liialdatud». Ka IMFi juht Dominique Strauss-Kahn ütles eile, et Ungarit ei ohusta maksejõuetus.

Ungari valituse eelmise nädala sünged avaldused võisid olla suunatud ennekõike valijatele, et jahutada nende ootusi maksualanduste osas, arvas Citigroupi analüütik Eszter Gargyan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles