Randpere: autode maksustamist tuleks arutada rahulikumas tempos

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Karli Saul

Reformierakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees Valdo Randpere nimetas üllatavaks, et rahandusministeerium tuli autode käibemaksustamise uue eelnõuga välja nii ruttu.

Randpere ütles Postimehele, et fraktsioon soovis kavandatavaid muudatusi menetleda rahulikumas tempos, mitte hakata nendega aasta lõpus kiirustama. Seniste plaanide kohaselt pidanuks arutelu ja seisukohtade kooskõlastamine toimuma tema sõnul järgmise aasta esimeses pooles.

Randpere sõnul pole autode käibemaksustamise puhul küsimus mõnes komakohas või üksikus rahasummas, vaid selles, et kavandatavaid muudatusi pole ettevõtjatega arutatud. «Paljudel ettevõtetel ja ettevõtjatel, inimestel, keda see puudutab, ei olegi midagi asja sisu vastu, aga väga paljusid pahandab see, et nendega ei ole räägitud, asja arutatud, kooskõlastatud ega küsitud arvamust. Selline kiiresti tegemine ei paranda väga seda pilti,» ütles ta. «See on natukene ametnike Eesti, mida me sellise asjaajamisega näitame.»

Randpere avaldas lootust, et ettepanekutega saab siiski rahulikumalt tegeleda, et inimesed ei tunneks, et nendest sõidetakse lihtsalt üle. «Paljusid hirmutab see moment, et oleme peaaegu detsembri alguses ja nüüd paari nädalaga selline asi läbi nügida... see ei tekita tunnet, et saaks rahulikult kaasa rääkida ja asja arutada,» märkis ta.

Kuidas täpselt eelnõuga edasi minnakse, peaks tema sõnul selguma homme rahandusministeeriumis toimuval kohtumisel, kus osalevad ka kaubandus-tööstuskoja, väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni ning tööandjate keskliidu esindajad.

«Paljuski sõltub sellest, mis kohtumisest välja tuleb: kui kõik tulevad sealt välja rõõmsate nägudega ja on leidnud ühise nimetaja, siis on asutud päris suur samm edasi. Kui seda kooskõla homme ei leita, oleme samas kohas tagasi kui septembris, mil eelnõu esimest korda välja tuli,» lausus Randpere.

Reformierakonna fraktsiooni teine aseesimees Remo Holsmer kinnitas, et Reformierakonna fraktsiooni seisukoht, mille tõttu võeti paar kuud tagasi algatatud eelnõudest välja kogu autode käibemaksustamist ja erisoodustust puudutav osa, pole muutunud.

Tema sõnul leiavad saadikud, et autode maksustamist puudutav võimalik uus regulatsioon tuleb esimeses etapis ettevõtetega uuesti läbi rääkida ja leida kompromissid. «Siis oleme valmis seda asja edasi arutama,» lausus Holsmer.

Uue käibemaksuseaduse eelnõu saatis Reformierakonda kuuluva Jürgen Ligi juhitav rahandusministeerium kooskõlastusringile eile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles