Mertsina: nõrk välisnõudlus pidurdab majanduskasvu

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Swedbanki majandusanalüütiku Tõnu Mertsina hinnangul toetas majanduskasvu  tugev eratarbimine ning juba neljandat kvartali järjest kiiresti kasvanud sisekaubandus.

Tugeva eratarbimise taga on kiire palgakasv, alanenud tööpuudus ning taanduv inflatsioon, selgitas Metsina.

Kuigi ettevõtted on oma vaba tootmisvõimsust vähendanud, on seda jätkuvalt enam kui enne majanduskriisi. Koos nõudluse vähenemisega ei kiirusta ettevõtted Mertsina hinnangul oma investeeringuid suurendama. Samuti vähenevad oluliselt valitsemissektori investeeringud.

Välisnõudluse paranemine on Mertsina sõnul tuntavalt edasi nihkunud. Kuigi euroala majandus on tasapisi taastumas, on mitmete Eesti kaubanduspartnerite nõudlus jätkuvalt tagasihoidlik.

Eriti kriitilised on veel Venemaa ja Soome majandus. Samas prognoosib Mertsina ka nende riikide majanduskasvu tagasihoidlikku paranemist järgmiseks aastaks, mis peaks toetama nõudluse paranemist ning andma meie ettevõtete jaoks rohkem ekspordivõimalusi.

Statistikaameti esmaspäeval avaldatud esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2013. aasta kolmandas kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 0,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles