Elektri börsihind Eesti turupiirkonnas langes

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Eesti Energia teatel langes elektri börsihind Eesti turupiirkonnas eelmisel nädalal keskmiselt 7,3 protsenti, ulatudes keskmiselt 34,24 euroni megavatt-tunni eest.


Lähinaabrite turgudel kahanesid hinnad aeglasemalt - Helsinki piirkonnas 3,3 ja Leedus 3,3 protsenti.. Hinnalangus on põhjustatud kestvast suurveest ja langevatest hindadest ümbritsevatel elektriturgudel. Hindade kõikuvus on praegusel perioodil üsna suur, tipu- ja põhjahindade vahe on 150 protsenti.



Tiputundide hinnad on endiselt tehtud Helsinki hinnapiirkonna hindade poolt, kokku oli elektrienergia hind eelmisel nädalal Estlink ja Helsinki hinnapiirkondades sama 32 tunnil 168st. Erandlikult oli Estlink hinnapiirkonna põhi tehtud Helsingi piirkonna elektripakkujate poolt, kui pühapäeva öösel oli nii Helsingi kui Estlink piirkonna hind kahel tunnil 20 eurot MWh ja elekter voolas füüsiliselt Soomest Eestisse.



Kokku osteti Eesti piirkonnas eelmisel nädalal elektrit 30,9 GWh ning müüdi 71,8 GWh. Esmakordselt alates 1. aprillist, mil tekkis kauplemine Eesti piirkonnas, toimus Soome-Eesti vahelises kaablis elektri import ehk elekter voolas Soomest Estlinki piirkonda. Tavapäraselt on elekter voolanud Eestist Soome. Soomest imporditi Eestisse kokku 40,2 MWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles