Britte ootavad karmid kärped

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia järgmine valitsus peab kärpima avaliku sektori palku, külmutama toetused, koondama töökohti, tühistama terve rea abirahasid ning minema terava kirvega kooliehituse ja teederemondi kallale.

Suurbritannia järgmine valitsus peab kärpima avaliku sektori palku, külmutama toetused, koondama töökohti, tühistama terve rea abirahasid ning minema terava kirvega kooliehituse ja teederemondi kallale.

Teine võimalus, nagu selgub Financial Timesi analüüsist, oleks terve komplekt sama ohtlikke poliitilisi otsuseid.
Sisuliselt on kõik ülalmainitud meetmed rahandusministeeriumis juba arutusel ning nendest polegi pääsu, kui järgmine minister soovib riigieelarve puudujääki 2014. aastaks poole võrra vähendada - nagu kõik suuremad parteid kokku on leppinud - ning vältida kopsakaid maksukõrgendusi.

Kulutuste vallas on valikud niivõrd keerukad, et kõrgete ametnike hinnangul ametisseastuv rahandusminister maksude tõstmisest siiski päriselt ei pääse.

Üks mõjukas Whitehalli ametnik osutas sellele, et kui Suurbritannial viimati suurt eelarvepuudujääki tuli kärpida, kasvas maksukoorem nii 1980. kui 1990. aastatel ligi 5 protsendi võrra. Nüüd aga, võttes arvesse juba tänavu laenuks võetud 163 miljardit naela, on puudujääk tolleaegsest kõvasti suurem.

Ametniku sõnul oleks raske laenuvõtmist eelolevatel aastatel piisavalt vähendada, kui makse vähemalt samas mastaabis ei kergitataks. Praeguste plaanide järgi on kavas tõsta makse siiski vaid veidi enam kui 2 protsendi võrra - sealhulgas ka sotsiaalkindlustust, mille konservatiivid aga on lubanud tagasi endise taseme piirimaile tõmmata.

Ametnike arvates peab uus valitsus sotsiaalkindlustust kindlasti kärpima, et vältida püksirihma pingutamist valdkondades, kus see kõigi parteide silmis kahjulik oleks. «Kui näiteks riigikaitsest 25 protsenti maha võtta, siis meile sisuliselt sõjaväge ei jäägi,» ütles üks ametnik.

Kui uus valitsus puudujäägi poole võrra vähendamise nimel 30-40 miljardi naela suurused kärped reaalselt teoks teeb, puudutab see Financial Timesi arvestuse järgi praktiliselt kogu elanikkonda.

Sellises suurusjärgus kokkuhoiu saavutamiseks tuleks FT hinnangul teha järgmist: kärpida 5 protsendi ulatuses riigisektori palkasid; külmutada toetused aastaks ajaks; vaadata kriitilise pilguga üle lastetoetused; tühistada talvekütuse toetused ja tasuta televisioonilitsentsid; vähendada veerandi võrra vanglakohti; jätta ostmata kaks plaanitud lennukiemalaeva; võtta pensionäridelt tasuta bussisõidu õigus; lükata kolme aasta võrra edasi raudteevõrgustiku Crossrail arendus; vähendada teederemonti poole võrra; peatada koolide ehitus; vähendada poole võrra abiõpetajate ja hambaravi toetusi; ning kärpida Šotimaa ja Walesi finantseeringuid 10 protsenti.

FT küsitluse järgi näib avalikkus selleks kasinuse ajastuks valmis olevat, küll aga ei ole see eriti meeltmööda riigiteenistujatele, keda kärped kõige valusamalt puudutavad. Harrise uuringu järgi on vaid pooled neist selle lähenemisega nõus, tervelt 45 protsenti riigiteenistujatest unistab aga hoopis sellest, et riik veelgi rohkem kulutaks.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles