10 nõuannet kodu värskendamiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Kodu sisekujundust võiks meele värskena hoidmiseks muuta iga viie aasta tagant. Tuntud briti sisekujundaja Nina Capbell annab kümme soovitust, mida värskenduskuuri tegemisel silmas pidada.

1. On üsna levinud, et olemasolevatesse lahendustesse jäädakse kinni ja mõeldakse, et midagi muuta polegi võimalik. Tegelikult saab kodu alati täiustada, tuleb ainult avatud meelega ringi vaadata ja mõelda, mida saaks ümber tõsta, millest võiks üldse loobuda.

2. Kindlasti tuleb mõelda läbi panipaigad. Eeldus, et pudi-padi pärast remonti enam ei teki, ei osutu enamasti tõeks. Panipaigad peaks kindlasti planeerima magamistubadesse ja tööruumidesse, samuti peaks ühes majapidamises olema üks suurem panipaik.

3. Etteplaneerimist nõuab ka valgustus. Kui seda enne muude töödega alustamist teha, saab pistikupesad ja juhtmed kenasti ja turvaliselt ära peita.

4. Sisustuskangaid valides peaks koju kaasa võtma piisavalt suured näidised, sest vaid nii saab mustrist ja viimistlusest õige ettekujutuse. Diivanikanga vahetamisel võib valida mistahes värvitooni, olemasolev mööbel ei peaks dikteerima värvilahendust.

5. Pea meeles, et ühe korraga ei ole vaja paika panna iga viimset detaili. Kodud arenevad. Tark on luua stiilne, kuid neutraalne taust, mida siis järk-järgult lihtsate vahenditega täiendada.

6. Põnevad ruumilahendused saab rahulikumaks fooniks muuta siis, kui kasutada seintel, paneelidel ja raamaturiiulitel sarnase varjundiga värvitoone.

7. Arvatakse, et väikesed toad nõuavad väikseid pilte ja väikseid mööblitükke. Tegelikult annab ühe suure elemendi kasutamine ruumile kindlasti efekti juurde. Piiratud pinnal tuleb aga kindlasti tähelepanu pöörata igale detailile, sest seal suudab silm seda haarata ja kvaliteeti hinnata.

8. Kui tegemist on suurema majaga, siis nõuab erilist tähelepanu peasissekäik. See on koht, kus elanikud ja külalised eriti palju aega ei veeda, seega võib olla üsna julge. Seal sobib eksponeerida oma isikupära, perekonna ja hoone ajalugu.

9. Suuremate esemete puhul mõtle nii disainile kui praktilisusele. Näiteks päästab polsterdatud seljatoega diivan patjade kloppimisest ja ühte tooni esemetelt ei märka kulumisjälgi nii kiiresti kui mustrilistelt. Kui ruumides on palju mööblit, tasub värvide ja eriliste disainilahendustega olla tagasihoidlikum.

10. Planeeri toad nii, et nende otstarvet oleks vastavalt vajadustele võimalik muuta. Kappide ja riiulite paigaldamisel mõtle,  kas nad sobiksid ruumi ka siis, kui lahendust muuta. Kruvi riiulid seina nii tugevasti, et nad raamatukoormale ja lillepottide raskusele ka vastu peaksid - pole midagi hullemat kui viltu vajunud riiul.

Allikas: Telegraph.co.uk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles