Amet: Eesti statistika usaldusväärsuses pole kahtlust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tähis
Euro tähis Foto: AP / Scanpix

Statistikaameti peadirektor Priit Potisepp kinnitas, et Eesti statistika usaldusväärsus ei saa kuidagi takistada eurotsooni pääsu.


Potisepp polemiseeris Der Spiegelis ilmunud väitega, et eurotsooni pürgivaid riike tuleks tõsiselt inspekteerida, sest vastasel korral võib järgmine Kreeka euroraha saada.

Potisepa sõnul on eurostat põhjalikult kontrollinud Eesti ametivendade tööd. Viimane inspekteerimine lõppes Eestis reedel. Potisepp märkis, et Eesti sobivuse üle eurotsooni otsustavad poliitikud, aga meie andmete usaldusväärsuses pole kahtlust.

Kreeka teatavasti võltsis statistikat, et pääseda eurotsooni. Praegu on selle riigi võlakoormus kasvanud nii suureks, et mõned analüütikud kahtlevad juba euroraha püsimajäämises.

Der Spiegel kirjutas, et Kreeka kriisi tõttu võib euroliit muuta euroraha saamise tingimusi karmimaks või ka lihtsalt Maastrichti kriteeriumid täitnud riigi ukse taha jätta ootama, et Kreeka kriis rahuneks.

Potisepp arvas, et mullu sügisel tehtud ühekordsed tuluotsused ei tohiks hilisemas arvestuses tuua Eestile ebameeldivaid üllatusi. Potissepa sõnul on rahandusministeerium kõik dividendiotsused statistikaametiga läbi arutanud, et riigiettevõttest võetud summad ikka läheks arvesse riigikassa tuluna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles