Josing: toidukaup võib lähiajal kallineda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKI direktor Marje Josing.
EKI direktor Marje Josing. Foto: Peeter Lagovits

Ehkki konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing prognoosib selleks aastaks viad 1-1,5 protsendi suurust inflatsiooni, hoiatab ta, et toidukaup võib lähiajal kallineda ja Eesti tarbija peab hakkama hoolega valima, mida süüa.


Toidukaupade hinnad võivad tõusta eelkõige seetõttu, et need maailmaturul tõusevad. «Teiseks hakkavad meie ettevõtjad niipea, kui selleks võimalus avaneb, kaupa välja viima, see aga vähendab siin pakkumist,» selgitas Josing.

Ta juhtis tähelepanu või kallinemisele viimastel kuudel. Samas käib meie poodides juba saia hinnasõda ja kõik poed pakuvad saiapätse ühesuguse hinnaga 4.90. «Jääb mulje, et sai on meie töötute peamine toidupoolis,» lausus Josing.

Samas on igati tervitatav, et köögivili ja riis on odavnenud. «Eks tarbija peab hakkama nüüd hoolega valima, mida söögiks osta, niksidest-näksidest tuleb enamikul juhtudel loobuda,» lausus Josing. Kurb on, et kallid on just toit ja ravimid, mis mõjutavad rohkem vaesemaid tarbijaid.

Et üldine hinnatase meil suhteliselt kõrge on, paneb analüütik Eesti väiksuse süüks. Maaletoojaid on vähe ja konkurents nende vahel väike. Suured riigid saavad oma võimsate mahtude juures kindlasti parema hinnaga tehinguid sõlmida. See kajastub just importkauba hinnas, nagu näiteks riided ja jalatsid.

Teiseks on ka meie tootjad väikesed. Meie toidukaupade kvaliteet ja valik on hea, aga nende tootmine suhteliselt kallis. Päris palju on ettevõtjad ka investeerinud ja nüüd tahavad laenud maksmist. Vanemates riikides tootjatel sellist koormat ei ole ja nad ei pea ka suuri kasumeid taga ajama.

Josing osutas veel ühele põhjusele, mis meil hinnad üles on kruvinud. See on tarbijate üleolev käitumine buumi ajal, mis võimaldas nii tootjatel kui kaubandusel hinda tõsta - osteti palju ja sageli valimatult. Nüüd tuleks sellist käitumist muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles